Еколог: Держлісагентство заблокувало створення нових об’єктів природно-заповідного фонду

Еколог: Держлісагентство заблокувало створення нових об’єктів природно-заповідного фонду

Лісагентство досі не узгодило проект жодного великого національного парку, створення яких планувалося

Між Держлісагентством, яке перебуває у підпорядкуванні МінАПК, та Міністерством екології виник конфлікт навколо збільшення природно-заповідного фонду.
Сьогодні площа заповідних територій не перевищує 6% від площі України, що в рази менше, ніж у країнах Євросоюзу. Згідно із затвердженою державною Стратегією регіонального розвитку до 2020 року, стоїть завдання: збільшити природно-заповідний фонд у 2017 році до 11% від площі усієї держави. До 2021 року ці площі вже мають досягти 15%.
Мінекології вже має конкретні пропозиції (одна з них – відоме урочище в Черкаській області Холодний Яр). Проте погодження на них досі не отримало.

«В останні роки Лісагентство заблокувало створення нових об’єктів природно-заповідного фонду. Досі не узгоджено проект жодного великого національного парку, створення якого планувалось. Найяскравіший приклад – Холодний Яр», – розповів «Главкому» еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Люди» Петро Тєстов. Перші роботи зі створення цього парку розпочалися ще на початку 90-х років, потім їх відновила група активістів після Майдану. У Верховній Раді під головуванням першого віце-спікера Ірини Геращенко з цього приводу проводились наради.

Погодження має надавати лісгосп. Та, як говорить еколог, ієрархія в лісовій галузі така, що «доки не буде вказівки з Києва, на місці ніхто нічого робити не буде. «Юшкевич (Христина Юшкевич, в.о. керівника Держлісагентства. – Ред.) не хоче погоджувати створення національного природного парку, бо там є Кам’янський лісгосп, якому треба рубати і заробляти гроші», – пояснює Тєстов. Аналогічні проблеми, за його словами, існують і навколо інших проектів.
Так, наразі вже завершено проект створення Дніпровсько-Тетерівського національно-природного парку – це колишні угіддя президента Януковича. Втрачати лісгоспу з економічної точки зору там немає що – бо немає старих хороших лісів, які вигідно було б рубати. Проте погодження немає. Йдеться і про розширення територій існуючих національних природніх парків у Карпатах. Приклад – спроба розширення парку «Верховинський». «Його територію хочуть збільшити на 10 тисяч гектарів, – каже Тєстов. – Місцева рада дала згоду. Верховинський лісгосп та Лісагентство проти, бо там ведуться рубки».
Як відомо, Державне агентство лісових ресурсів стало першим центральним органом виконавчої влади, де було завершено конкурс на керівні посади. Ще 20 вересня комісія обрала головних кандидатів: Христину Юшкевич – на посаду голови та Володимира Бондара – на посаду її першого заступника.
Більше читайте в матеріалі «Главкома» «Лісова пісня». Хто і як заробляє на державній деревині»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: