Експерт пояснив, чому у світовій політиці українське питання відходить на другий план

Експерт пояснив, чому у світовій політиці українське питання відходить на другий план
Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков зазначає, що найбільше звертали увагу на Україну, коли були активні бойові дії
Фото: Главком

Порівняно з 2014 роком те, що відбувається в Україні і те, що пов’язано з російською агресією, відходить на другий план у порядку денному світової політики

Українське питання, яке пов’язане з окупацією Криму та Донбасу Російською Федерацією, відходить на другий план. Причина  - зростання криз в інших регіонах світу, зокрема на Близькому сході та в Тихому океані. Таку думку висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

17 грудня в ООН голосували по двом українським питанням – порушення прав людини в анексованому Криму та мілітаризація Криму. 19 країн не підтримало проект резолюції  Генасамблеї ООН по Україні. Загалом документ підтримало 66 країн, утрималося 72, повідомляє у Twitter представництво України при ООН.

«В ООН голосували по ситуації з правами людини в Криму, яка , як показує практика, лише загострюється, адже арештам піддаються люди за публікації в соцмережах, які писалися ще до окупації півострова. Ситуація деградує і вона актуальна як ніколи. Цього року додалася ще ситуація щодо мілітаризації Криму і акт агресії РФ у Керченській протоці», - каже Бєлєсков.

Експерт переконаний, що «зради» у цій ситуації немає.

«З цих двох голосувань можна зробити висновок, що кількість тих держав, які утрималися, а це така зручна формула, щоб не проявляти свою позицію, залишається на рівні з тими хто проголосував «за», або навіть і більша. Якщо ми порівнюємо з тією резолюцією Генасамблеї ООН у квітні 2014 року щодо підтримки територіальної цілісності України, то тоді ми мали більше ста держав, які проголосували «за». Тому можна на перший погляд сказати, що ситуація погіршується. Але це не означає, що світ втомився від України» - говорить Бєлєсков.

Експерт-міжнародник також назвав причину такої ситуації. «Порівняно з 2014 роком те, що відбувається в Україні  і те, що пов’язано з російською агресією, відходить на другий план у порядку денному світової політики. І це не наша провина. Це наслідок об’єктивної ситуації. Світ зараз переживає декілька потужних криз. Існує криза на близькому сході, де задіяні ті чи інші гравці. Ми маємо загострення в тихоокеанському регіоні. Там ми спостерігаємо конфронтацію між КНР та США. Зважаючи на це, всьому, що пов’язано з Кримом, з Донбасом все важче і важче конкурувати. Тобто я не називав би це втомою від нас. Це наслідок того, що, на жаль, є  негативний порядок денний - криз у світі стає більше у порівнянні з 2014-2015 роками.

Бєлєсков також зазначає, що найбільше звертали увагу на Україну, коли були активні бойові дії. «На моє переконання, нам не потрібна така увага світової спільноти. Тобто не треба розплачуватися життями наших громадян за те, щоб було обговорення нашого питання. Це буде неправильно. З іншого боку, чому я не реагував би так негативно щодо зниження кількості країн , які голосують «за» по українському питанні. Головне, щоб нас підтримувала низка держав, які не просто мають свою позицію, а які можуть нам практично допомогти. Наприклад, сьогодні гідрографічне судно військово-морських сил Великої Британії зайшло в Чорне море. Це підтримка і демонстрація позиції. Для нас буде ключовим, щоб на практиці нас підтримували США, Британія, Японія, Німеччина та Франція», - підсумував Бєлєсков.

Переглянути запис прес-конференції можна тут: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: