Експерти неоднозначно оцінюють реформування звань в українській армії

Експерти неоднозначно оцінюють реформування звань в українській армії
report.if.ua

Ідея хороша, але втілювати її потрібно у мирний час

Проведення реформи звань в українській армії – не справа першої необхідності, не пріоритет. Таку думку в коментарі «Главкому» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Чому це робиться? Щоб хоч у чомусь відзвітувати перед народом – мовляв, хоч якість реформи проводяться. На боєготовність військових сил, на їхню ефективність це ніяк зараз не впливає», - зазначив він.

Втім, за його словами, сама ідея таких змін непогана: «якщо говорити на майбутнє, - це виховання якоїсь національної військової культури. Але це не зараз потрібно робити, а у більш мирний час».

Більш прихильно до реформування звань ставиться генерал-полковник у відставці, колишній начальник Генерального штабу ЗСУ, колишній перший заступник міністра оборони Анатолій Лопата. На його думку, зміни покликані надати українській армії рис національних особливостей.

За його словами, в основі української армії лежить «кістяк, який закладений радянською армією», тому не варто негативно ставитися до змін, які надають нашій армії національних українських рис.

«Ми виходимо на інший рівень розуміння. Ми колись сповідували ідеологію радянської армії. На сьогодні у нас відроджуються звання, які були раніше в українській армії – і під час революції у 1918-20 роках, тоді не було молодших лейтенантів у нас. І радянська армія теж змінювалась. Не було майорів, підполковників аж до війни», - зазначив Лопата.

Як відомо, Президент Петро Порошенко пропонує запровадити нові військові звання – хорунжий та бригадний генерал. На думку президента, це допоможе Україні швидше відійти від стандартів радянської армії. «Нам треба запроваджувати свої нові українські традиції, в тому числі – і нові українські звання. Заміна «молодшого лейтенанта» на «хорунжого» повністю відповідає українським традиціям і структурі військових звань країн НАТО», – додав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: