Експерти про відео «зізнання Панова»: це примусові свідчення

Експерти про відео «зізнання Панова»: це примусові свідчення

Керівник кримської правозахисної групи заявила, що «зізнання» Панова у «диверсійних діях» на окупованому півострові скоріш за все отримані силою

На відео зізнання українця Євгена Панова, затриманого в анексованому Росією Криму за підозрою у так званому планування диверсій на півострові, є моменти, які свідчать, що він давав покази під примусом. Про це в ефірі «112 Україна» заявила керівник кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Є багато питань до відео, експерти кажуть, що там є моменти, які вказують на те, що це було примусове зізнання», - сказала Скрипник.

Вона також зазначила, що якщо у Панова є адвокат (поки що це невідомо, - ред.), то він може змушувати Панова зізнаватися у всьому.

Вона також припустила, що другий затриманий, Андрій Захтєй знаходиться в Сімферопольському СІЗО.

«Скоріше за все, звинувачення будуть як і до Панова, і як і у Панова це буде проходити в закритому режимі. Це проблема, оскільки майже немає тоді доступу до інформації, звинувачень, доказової бази, яку буде використовувати ФСБ. Якщо Захтєй мав відношення до націоналістичних угрупувань, які діють на території України, це може бути проблемою, оскільки ФСБ використовує таку інформацію у звинуваченнях що ці люди «терористи», або «диверсанти» і посилається до приналежності до таких груп, це може бути використане проти нього з боку ФСБ», - сказала керівник кримської правозахисної групи.

Як відомо, у середу російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ. Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими. Після повідомлення ФСБ Путін звинуватив владу України у терорі і пообіцяв «не проходити повз». Крім того він заявив про те, що «не бачить сенсу у нормандських переговорах». 

Нагадаємо, в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що в окупованому Криму не затримували жодного співробітника української розвідки. 

Також Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що в окупованому Криму сталося насправді зіткнення з використанням стрілецької зброї між російськими військовими і прикордонною службою ФСБ РФ, яке тепер Кремль разом з окупантами півострова намагаються піднести, як вторгнення «українських диверсантів».

Тим часом окупаційна влада Криму заявила про «негласне оголошення війни». Президент Петро Порошенко назвав фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму.

Раніше президент Петро Порошенко підвищив боєготовність військ на кордоні з Кримом та в зоні АТО, а також посилити охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам. Як повідомлялось, СБУ посилила заходи з недопущення терактів.

За твердженням ФСБ РФ, «одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України». Панова затримано.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

Крім нього, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в Криму заарештовано людину на ім'я Андрій Захтій, яким виявився уродженець Львівської області, житель Євпаторії, який працював в будівельній сфері.

Наразі ФСБ в окупованому Криму шукає ще «диверсантів». 

Читайте також матеріал Главкому: Чи здатен Путін розгорнути повномасштабну війну проти України? Аналітична записка

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: