Експорт українських товарів до Канади зріс на 75% - економіст

Експорт українських товарів до Канади зріс на 75% - економіст
Керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан

Угода про ЗВТ з Канадою передбачає скасування ввізних мит з обох сторін приблизно на 98%

Україна експорті своїх товарів до Канади відновила до кризового періоду 2014 року. Зараз експорт зріс на 75%. Минулого року сума експорту була на рівні $29 млн. Загальний експорт України становить $30 млрд.  

Про це розповіла Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Вона  зазначила, що угода про зону вільної торгівлі з Канадою дасть можливість українським експортерам ще більше заходити на канадійський ринок. Крім того, угода про Зону вільної торгівлі з Канадою важлива для України, якщо дивитися на певні сектори.

«За результатами чотирьох кварталів 2017 року експорт в Канаду зріс на 75%, хоча угода ще тільки запрацює  з 1 серпня 2017 року.  Зараз відновили рівень експорту до Канади до кризового періоду. Активно експортуємо товари харчової промисловості, зокрема, зростає експорт меду. Також в Канаду Україна зараз везе продукцію машинобудування, обладнання, запчастин. У 2016 році різко зросли обсяги експорту запчастин для залізничного транспорту, а в цьому році підтягнулася експорт запчастин інших видів транспорту. Минулого року сума торгівлі була $29 млн, цього року відбулося зростання на 75%, то буде $60 млн. Для порівняння в ЄС   - $13 млрд. Загалом український експорт становить понад $30 млрд», - розповідає Мовчан.

Угода передбачає скасування ввізних мит з обох сторін приблизно на 98%.

«Але з того і того боку будуть винятки. В першу чергу – це стосуватиметься сільського господарства. Канада продовжує захищати деякі чутливі для неї сфери, зокрема це зернові та продукція тваринництва – молоко, м'ясо птиці. Але для України це не страшна новина. Адже зернові ми експортуємо по всьому світу, найбільше веземо до Азії та Африки. Україна теж ввела тарифні квоти на свинину та сало. Ми виключили цукор х угоди, тобто ми не будемо безмитно везти або в рамках тарифних квот. В Україні цукор найбільш захищена газель. У нас є тарифна квота в рамках СОТ на цукор, у нас найвищий відсоток ввізного мита на цукор і в нас є тарифна квота з ЄС. Тобто цукор для нас – це стратегічна річ, тому ми його і захищаємо», - продовжує Мовчан. 

За її словами, нині ми завозимо з Канади більше, ніж експортуємо. Основна позиція – мінеральні продукти, продукти хімічної промисловості та машинобудування. Нам важлива остання позиція - машинобудування, бо нам треба міняти свою промисловість і завозити нове обладнання.

За угодою ЗВТ очікується перехідний період до семи років.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: