Філарет розповів про спілкування Помісної церкви і СБУ

Філарет розповів про спілкування Помісної церкви і СБУ
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет

Філарет запевнив, що СБУ не втручається у справи церкви

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів про спілкування Помісної церкви і СБУ

Про це Філарет заявив в інтерв'ю ТСН.

«Спілкуємося з СБУ, але нічого не погоджуємо. У нас є з ними контакти, але між тим КДБ і нинішнім СБУ колосальна різниця», - зазначив він.

За словами Філарета, в радянські часи з КДБ були контакти у всіх без винятку архієреїв Московського патріархату.

«Не було архієрея, який не був би в контактах з КДБ ... Для того, щоб навіть призначити єпископа, кандидатуру треба було узгодити з КДБ ... Тоді ще існувала реєстрація не тільки єпископів, а й кожного священика. Без реєстрації ніхто не мав права служити. або ви виконуєте вимоги влади - або ви не будете існувати», - зазначив почесний патріарх ПЦУ.

Він підкреслив, що сьогодні СБУ в справи церкви не втручається.

«Тепер ми можемо робити все, що вважаємо за потрібне. Навіть якщо це СБУ не подобається», - зазначив він.

Раніше Філарет заявив, що всі православні ієрархи у Радянському Союзі змушені були співпрацювати з Комітетом державної безпеки (КДБ). 

Нагадаємо, 20 грудня на сайті Національного архіву Латвії агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР знайшли агентурну картку на ім’я Олександра Івановича Кудряшова 1939 року народження. Дані, наявні в картці, повністю співпадають із біографічними даними предстоятеля Латвійської православної церкви, яка є у складі Московського патріархату – митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра (в миру Кудряшова).

Як зазначено в картці, Кудряшова завербували в агенти КДБ під псевдонімом «Читач» у січні 1982 року. Вказано, що його завербував співробітник 5 відділу КДБ Латвійської РСР, який займався боротьбою з ідеологічними диверсіями. В картці вказаний рід його занять: «священик православної церкви». Чинний митрополит Олександр отримав сан диякона 1982 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: