Фільм «Квадрат» став тріумфатором європейського «Оскара»

Фільм «Квадрат» став тріумфатором європейського «Оскара»
Кадр фільму «Квадрат»

Європейська кіноакадемія висловилися на підтримку ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова

Фільм «Квадрат» шведського режисера Рубена Естлунда здобув найбільшу кількість нагород Європейської кіноакадемії. 30-а церемонія нагородження відбулася в Берліні в суботу, 9 грудня.

Стрічка перемогла у шести номінаціях: найкращий європейський фільм, найкраща комедія, найкраща чоловіча роль, найкраща режисура, сценарій і робота художника. Раніше цей фільм здобув «Золоту пальмову гілку» на фестивалі в Каннах.

Найкращою акторкою стала угорка Александра Борбелі, яка знялася у фільмі «Тіло і душа», що здобув «Золотого ведмедя» на цьогорічному Берлінале. Найкращим анімаційним фільмом стала польсько-британська біографічна драма «З любов'ю, Вінсент» про художника Вінсента ван Гога.

Окрім того, російський режисер Олександр Сокуров отримав почесну премію Європейської кіноакадемії за внесок у світовий кінематограф і видатні творчі досягнення. Кіноакадеміки нагородили російського режисера не тільки за кінематографічні твори, але також відзначили його «мужню відданість свободі слова, художнього самовираження і гуманістичних цінностей».

Американсько-французька акторка Жулі Дельпі, відома за фільмом «Перед опівніччю» здобула нагороду «Європейський внесок у світове кіно».

Європейська кіноакадемія знову висловилися на підтримку ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Цього разу до закликів звільнити режисера долучився і китайський митець і правозахисник Ай Вейвей. «Його ув'язнення є абсолютним порушенням свободи слова та прав людини. Як колега-митець я закликаю до негайного звільнення Олега», - цитує офіційний Twitter кіноакадемії слова Вейвея.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: