«Газпром» може спровокувати штучну енергетичну кризу в ЄС у 2017 році — «Нафтогаз»

«Газпром» може спровокувати штучну енергетичну кризу в ЄС у 2017 році — «Нафтогаз»

«Нафтогаз» вважає обсяги газу, доступні Україні, достатніми для надійного забезпечення українських споживачів газом протягом усього опалювального сезону

Акціонерне товариство «Нафтогаз України» розцінює заяви публічного акціонерного товариства «Газпром» про можливість припинення постачання газу для споживачів у країнах ЄС як підготовку Російською Федерацією нової газової кризи у січні-лютому 2017 року з метою просування власних інтересів у відносинах з ЄС.

Про це повідомляє прес-служба «Нафтогаз України».

«Російська сторона намагатиметься звинуватити у кризі Україну за аналогією з 2006 та 2009 роками. На це вказують як останні публічні заяви російської сторони, так і небажання «Газпрому» підписати стандартну додаткову угоду з «Нафтогазом», яку сторони підписували вже тричі», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, «Нафтогаз» вважає обсяги газу, доступні Україні, достатніми для надійного забезпечення українських споживачів газом протягом усього опалювального сезону.

«Поряд з цим дивною виглядає позиція «Газпрому», який, з одного боку, наполягає на закупівлі Нафтогазом додаткових обсягів газу з Росії, а з іншого – відмовляється підписати стандартну додаткову угоду, яка усуває ризики таких закупівель для української сторонни», — наголошується у повідомленні «Нафтогазу».

«Українська сторона в повній мірі усвідомлює критичну важливість поставок газу з країн ЄС для енергетичної безпеки держави, а також важливість збереження підтримки України з боку західних партнерів. Підкреслюю, що «Нафтогаз» ніколи не порушував свої транзитні зобов'язання. Як відомо, «Газпром» не надав жодних доказів порушення нами контракту у 2006 та 2009 роках, але використав штучно створені кризові ситуації для просування своїх інтересів. Ми вкотре підтверджуємо готовність виконувати свої зобов'язання щодо транзиту у повній відповідності до контракту», – прокоментував ситуацію голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Крім того у повідомленні зазначається, що штучна криза, яку провокує «Газпром», може бути використана Росією як засіб тиску на ЄС з метою просування обхідних газопроводів або припинення антимонопольного розслідування, яке наразі веде Європейська Комісія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: