Глава Венеціанської комісії порівняв судову реформу в Україні з революцією Коперника

Глава Венеціанської комісії порівняв судову реформу в Україні з революцією Коперника
Джанні Букіккіо

Українське суспільство чекає, що в систему, яка повільно, але все-таки очищається, прийдуть нові люди, - Джанні Букіккіо

Оцінюючи судову реформу в Україні глава Венеціанської комісії Джанні Букіккіо наголосив, що вона йому нагадує «революцію Коперника». Про це йдеться у матеріалі на ЦензорНЕТ «Екзамен для Феміди: як проходить процес очищення судового корпусу».

«Українське суспільство зробило вибір на шляху становлення України, в якій діє верховенство права. Українське суспільство зробило вибір реформувати судову систему в якості відправної точки реального прогресу в найближчому майбутньому. Це не просто. Але це було зроблено. Були внесені зміни в Конституцію України. Вперше цей процес пройшов без політичного впливу як з боку Президента, так і з боку Верховної Ради. Це можна порівняти з революцією Коперника», - повідомив Букіккіо.

Також він нагадав, що закони, які ухвалили в останні кілька років, напрацьовані спільно з Радою Європи і Венеціанською комісією. «Те, що ми спільно зробили, відповідає нашим стандартам, але також потрібно, щоб ці стандарти запрацювали. Але це вже повинно зробити українське суспільство», - підкреслив він.

За словами міжнародного представника, українське суспільство  чекає, що в систему, яка повільно, але все-таки очищається, прийдуть нові люди. З іншими принципами, ті, хто дійсно буде відповідати таким критеріям, як професійна етика і доброчесність.

Нагадаємо, що  у рамках судової реформи Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить масштабне кваліфікаційне оцінювання всіх суддів. У ВККС повідомляють, що станом на 26 червня стосовно 994 суддів завершено кваліфікаційне оцінювання.

З них 805 суддів визнано такими, що відповідають займаній посаді. Інші 189 суддів підлягають звільненню або вже звільнені, зокрема 87 суддів звільнено за власним бажанням під час процедури оцінювання; 102 судді не підтвердили відповідності займаній посаді: 74 судді не склали іспитів, 28 суддів не пройшли співбесід із членами Комісії. Ще 30% представників суддівського корпусу звільнились перед початком оцінювання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: