Голова ПАРЄ хоче бачити в асамблеї і Україну, і Росію

Голова ПАРЄ хоче бачити в асамблеї і Україну, і Росію

Голова ПАРЄ вбачає свою роль у забезпеченні рівних прав участі в роботі асамблеї парламентських делегацій усіх держав – членів Ради Європи

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт виступає за роботу в організації делегацій і України, і Росії.
«Україна та Росія несуть спільну відповідальність щодо досягнення цієї мети (врегулювання конфлікту. – Ред.), і ПАРЄ має продовжувати працювати з представниками обох сторін так, щоб їхні країни робили свою частину роботи для повного виконання Мінських домовленостей», – заявив він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».
Говорячи про свою нещодавню поїздку до Росії, голова ПАРЄ зазначив, що вбачає свою роль у забезпеченні рівних прав участі в роботі асамблеї парламентських делегацій усіх держав – членів Ради Європи.
Аграмунт назвав «винятковою» ситуацію, коли парламент Росії вирішив не затверджувати делегацію для сесії асамблеї, і голосу парламентарів від цієї держави немає в ПАРЄ.
Водночас він висловився за розвиток діалогу.
«Це правда, що наші відносини були затьмарені проблемами, але вони не розірвані і можуть бути налагоджені. Зібравши членів асамблеї разом, ми зможемо досягти довіри і спільного розуміння того, що мирне та процвітаюче суспільство може бути побудоване лише на фундаменті свободи, демократії, прав людини та верховенства закону», – сказав Аграмунт.

Нагадаємо, делегація РФ досі перебуває під санкціями ПАРЄ, які було накладено на неї в квітні 2014 року через анексію Криму.

Згідно з відповідною резолюцією, російських депутатів було позбавлено права голосу в ПАРЄ, а також права бути представленими в її керівних органах. Відтоді чинність санкцій проти російської делегації кілька разів продовжували, а у відповідних резолюціях асамблея закликала Кремль повернути Крим, припинити воєнну агресію на Донбасі й вивести російські війська з території України.

22 серпня постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба заявив, що у Раді Європи та у ПАРЄ триває боротьба за можливе відновлення повноважень російської делегації. За його словами, жовтнева сесія асамблеї в цьому плані буде дуже важкою.

Нагадаємо, глава МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна може припинити свою участь у роботі ПАРЄ у разі, якщо повноваження російської делегації в цій організації буде визнано, незважаючи на нелегітимність виборів до Держдуми на території окупованого Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: