ГПУ повідомила про підозру спецназівцю «Альфи» у вбивстві євромайданівців

ГПУ повідомила про підозру спецназівцю «Альфи» у вбивстві євромайданівців
Силовику СБУ в Хмельницькому повідомили про підозру через постріли в активістів місцевого Майдану

Співробітника «Альфи» підозрюють в перевищенні влади

Департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури, який розслідує справи Майдану, повідомив про підозру співробітнику спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки у Хмельницькій області. Силовика підозрюють у перевищенні влади 19 лютого 2014 року в Хмельницькому, коли стріляли в мирну акцію протесту під будівлею управління СБУ.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Співробітника «Альфи» підозрюють в перевищенні влади, «що супроводжувалося насильством, болісними діями та застосуванням зброї, заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження за метою залякування потерпілого та інших осіб».

У Генпрокуратурі заявили, що за результатами роботи слідчих у цій справі отримали достатні докази для підозри конкретної людини у цих злочинах.

Водночас речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила «Українській правді», що Служба безпеки вважає підозру співробітнику «Альфи» у Хмельницькій області сфабрикованою.

«Ми не виключаємо, що керівник слідства (Сергій Горбатюк – ред.) у такий спосіб намагається приховати свою неефективність та уникнути звільнення», — заявила вона.     

За словами Гітлянської, голова СБУ Василь Грицак обговорив цю ситуацію з генеральним прокурором Юрієм Луценком, який пообіцяв максимально об’єктивно в ній розібратися.

Речниця СБУ заявила, що її відомстві нібито повністю сприяє Генпрокуратурі в розслідуванні цієї справи.

«Незважаючи на те, що в розпорядженні Управління СБУ у Хмельницькій області немає зброї калібру, яким було вбито мирних протестувальників, Управління передало на експертизу до ГПУ всю зброю, яка була в підрозділі на озброєнні в той час», — заявила Гітлянська.

Водночас наголосимо, що в листопаді 2017 року СБУ оскаржувала дозвіл Генпрокуратурі вилучати зброю з приміщення СБУ в Хмельницькій області. Цю апеляцію суд відхилив.

У Хмельницькому 19 лютого 2014 року біля будівлі управління Служби безпеки проводилася мирна акція протесту. Після загострення ситуації невідомі почали бити вікна у скляних дверях будівлі СБУ, через що силовикам віддали наказ застосувати зброю нібито через загрозу штурму. Унаслідок пострілів у натовп дві людини загинули та ще близько десятка дістали поранень різного ступеню тяжкості.

Згодом начальник Хмельницього управління СБУ Віктор Крайтор взяв на себе відповідальність за наказ застосувати зброю проти мітингувальників. Крайтора затримали та взяли під варту, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус обвинуваченого змінили на свідка.

Як з’ясували згодом журналісти програми «Наші гроші», Крайтор у 2016 році придбав Porsche Cayenne, а в жовтні 2017 року вийшов на пенсію, так і не відбувши покарання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: