Харківський тракторний завод звернувся до адвоката бізнесу при Генпрокуратурі України

Харківський тракторний завод звернувся до адвоката бізнесу при Генпрокуратурі України

Керівництво підприємства направило листа в Генпрокуратуру і сподівається на те, що Луценко візьме справу на особистий контроль

Керівництво АТ «Харківський тракторний завод» обурене тим, що діяльність підприємства протягом досить тривалого періоду, як і раніше блокується діями слідчих органів. Свою позицію, юридичну аргументацію, а також вимогу відновити свої порушені права керівництво заводу висловило в офіційному зверненні до Оксани Мальованої, адвокату бізнесу при Генеральній Прокуратурі України.

«Протягом кількох останніх місяців ХТЗ страждає від очевидно безпідставного і невиправданого втручання в його господарську діяльність та фактичного перешкоджання їй з боку органу досудового розслідування, нагляд за дотриманням законів яких віднесено чинним законодавством України до органів прокуратури. Значний суспільний резонанс з приводу кримінального провадження щодо діяльності ХТЗ і неналежне, на наш погляд, виконання своїх обов'язків прокурором, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, зумовлює звернення до Вас з цією заявою», - йдеться у зверненні, підписаним виконуючим обов'язки директора ПАТ «Харківський тракторний завод» В'ячеславом Шевченко.

Мова, зокрема, йде про досудове розслідування у кримінальній справі №22016220000000071, яке здійснюється слідчим відділом УСБУ в Харківській області під керівництвом старшого слідчого з особливо важливих справ майора юстиції В.С.Каплі. На підприємстві впевнені, що його дії не тільки неправомірні, а й порушують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікована нашою країною в 1997 році). Даний документ, відповідно до української національної законодавчої бази, повинен виконуватися як національними судами, так і органами, які ведуть досудові розслідування. «Це означає, що дії, які вчиняються органами слідства і судовими органами, в межах, зокрема, Кримінально-Процесуального Кодексу України, повинні оцінюватися на предмет сумісності з вимогами, встановленими Конвенцією та практикою Європейського Суду з прав людини та, якщо деякі положення національного законодавства вступають в протиріччя з вимогами Конвенції, вони мають пріоритет над національними нормами», - пояснюється у зверненні.

На думку компетентних експертів світового масштабу, ситуація на ХТЗ безпосередньо суперечить цілому ряду положень Конвенції та практики Європейського суду з прав людини. У своєму зверненні керівництво заводу посилається на юридичний висновок магістра Страсбурзького університету за програмою «Захист прав людини в Європі», адвоката Паризької колегії адвокатів Анни Картьє. Перш за все, європейського експерта дивує той факт, що основи для кримінального переслідування директора ХТЗ А.А. Коваля (з якого і почався новий виток скандалу навколо ХТЗ) не встановлені внутрішнім законодавством з достатнім ступенем точності, відповідно, слідчі органи володіють широкою свободою розсуду при тлумаченні даного злочину.

Зокрема, як вважає експерт, мова йде про розмитості використаних наслідком формулювань «об'єкт важливого народногосподарського значення» і «основа національної безпеки». Справа, перш за все в тому, що тракторний завод в повній мірі не підпадає ні під одну з цих визначень, хоча б тому, що свого часу держава самостійно позбулося акцій АТ «ХТЗ» (в період між 1994 і 2007 роками). Тим самим воно виключило його зі списку підприємств, що мають важливе стратегічне значення, не кажучи вже про анулювання ліцензії на виготовлення військової техніки. Це ж робить, на думку Анни Картьє, досить спірними будь-які претензії і, тим більше, застосування поняття «диверсія» та ін., оскільки мова йде про приватне підприємство.

«З огляду на викладене, АТ несе індивідуальний і надмірний тягар, а, отже, справедливий баланс, який повинен знаходитися між захистом права заявника на власність і вимог спільного інтересу не досягнуто. Відповідно, арешт всіх активів і банківських рахунків підприємства є необгрунтованим контролем над використанням майна», - наголошується в заяві керівництва ХТЗ.

У зв'язку з цим керівництво Харківського тракторного заводу звертається до адвоката бізнесу при ГПУ з проханням донести ситуацію, що склалася безпосередньо до відома Генерального прокурора Юрія Луценка і сприяти тому, щоб він взяв справу на власний особливий контроль до моменту повного та об'єктивного встановлення обставин.

Більш того, в листі настійно вказується на необхідність не тільки ретельної перевірки, а й порушення питання про закриття кримінальної справи. Окремим пунктом вимог є контроль законності дії посадових осіб СБУ, які своїми діями ХТЗ призупинили діяльність і фактично позбавили на три місяці зарплати багатотисячний колектив заводу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: