ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити молдавським фермерам 2,5 млн євро

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити молдавським фермерам 2,5 млн євро

Через 14 років ЄСПЛ підтвердив, що були порушені права на власність кількох тисяч фермерів із Зони безпеки на Дністрі

Європейський суд з прав людини ухвалив вирок, згідно з яким уряд Росії має виплатити фермерам з Дубосарського району (Придністровський регіон Молдови) близько 2,5 мільйонів євро як компенсацію.

Про це поінформували у правозахисній Асоціації Promo-LEX, яка представляла інтереси фермерів у ЄСПЛ.

«Через 14 років ЄСПЛ підтвердив, що були порушені права на власність кількох тисяч фермерів із Зони безпеки на Дністрі. Це рішення Європейського суду красномовно свідчить про те, що права людини були порушені, коли земельні угіддя молдавських фермерів на березі Дністра були заарештовані владою невизнаного Придністров'я», - заявив представник організації Александру Постіке.

Крім цього, російська сторона зобов'язана відшкодувати судові витрати у розмірі 20 тисяч євро.

Проблема із земельними угіддями у Зоні безпеки на березі Дністра виникла іще у 1998 році, коли представники невизнаного Придністров'я незаконно встановили блок-пости на трасі Тирасполь-Рибниця, а кілька років по тому, в 2004 році, фермерам був заборонений доступ до своїх земельних ділянок. Цим рішенням фермерам було завдано серйозних матеріальних збитків. Саме тоді фермери і звернулися до ЄСПЛ.

Наразі, завдяки досягнутій угоді на переговорах щодо Придністровського врегулювання, з 1 вересня 2018 року фермерам був даний дозвіл на доступ до своїх земельних угідь.

 Молдавська сторона вже почала видачу сертифікатів на користування землею.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: