Євген Марчук: Російські військові в Білорусі намагаються змінити на негативну думку місцевих жителів про Україну

Євген Марчук: Російські військові в Білорусі намагаються змінити на негативну думку місцевих жителів про Україну
Радіо Свобода

Колишній український прем'єр закликає звернути увагу на процеси, які відбуваються у Білорусі.

Російські військові, які проходять службу у військових частинах, розташованих у Білорусі, проводять роботу задля зміни позитивного ставлення місцевого населення до України і українців. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, прем’єр-міністр України (1995-1996 рр.), колишній голова СБУ, генерал армії Євген Марчук.

За словами Марчука, зараз ставлення білорусів до українців у сусідній країні хороше. Однак той факт, що в Білорусі росіяни розміщують декілька воєнних структур, а військові постійно комунікують з місцевим населенням може спричинити зміну ставлення до українців. Одна з причин – депресивні райони, в яких розташовані російські частини.

«Що означає в депресивному районі військова структура? От дивіться. У військових зарплата стабільна і непогана. Люди ж ходять на ринки, адаптуються до місцевого ритму життя. Так само і місцеві, десь підпрацьовують у цих військових, контакти військових з місцевими постійні є. Я підкреслю, що мова іде про російських військових в Білорусі, не місцевих. Так от, таким чином з часом дуже легко змінити акценти місцевих на недружні по відношенню до українців. Це не справа одного місяця, чи одного року. Але така робота росіянами ведеться», - каже Марчук.

Окрім того, генерал Марчук наголошує на тому факті, що за останній рік більше половини з-понад 20 спільних білорусько-російських навчань були проведені в Росії. «Я не думаю, що в Білорусі може дійти зараз до того, що нині на Донбасі. Хоча, нічого виключати не можна. З нинішньої поведінки російського керівництва висновок такий: ніяких заперечень будь-яких варіацій розвитку подій. Тому що, ми ж побачили, що все можливо з їх боку», - вважає Євген Марчук.

Як повідомляв «Главком», на думку білоруських експертів місцевого Центру стратегічних і політичних досліджень Росія хоче перетворити Білорусь на «сіру зону» небезпеки для України. Про це, зокрема, ідеться у доповіді «Білорусь в контексті протистояння Росія-НАТО: Загрози і виклики для суверенітету, незалежності і національної безпеки. Стратегічні висновки і рекомендації».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: