Єврокомісія: Польська судова реформа є загрозою для верховенства права

Єврокомісія: Польська судова реформа є загрозою для верховенства права

Право Міністра юстиції призначати і звільняти суддів поставило під сумнів незалежність цієї гілки влади в Польщі

Заступник керівника Європейської комісії в понеділок висловив оцінку Брюсселя щодо реформи судової системи в Польщі. На думку Франса Тіммерсанса в нинішньому вигляді ця реформа є системною загрозою для верховенства права і тому Варшава повинна змінити свій підхід. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.Такі заяви Тіммерманс озвучив в Європарламенті.

Причиною такого висновку і ставлення є те, що судово реформа передбачає серед всього іншого право міністра юстиції, який є політичним призначенцем, звільняти і призначати старших суддів. Тим самим під загрозу поставлена незалежність судової гілки влади. Також уряд партії Право і справедливість, за словами Тіммерманса, порушив Конституцію Польщі, оскільки в процесі судової реформи було проведено перетворення Конституційного трибуналу, який має приймати рішення щодо конституційності самої судової реформи.

Не зважаючи на звинувачення із боку Варшави про те, що Віце-Президент Єврокомісії здійснює вендету щодо Польщі, Тіммерманс заявив про те, що висновки ЄС щодо ситуації із судовою реформою в Польщі розділяють як європейські профільні неурядові організації так і ООН. Франс Тіммерманс закликав польський уряд утриматися від зазіхань на верховенство права.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: