Кириленко прогнозує, що Україна може отримати новий мовний закон у лютому

Кириленко прогнозує, що Україна може отримати новий мовний закон у лютому
Закон буде регулювати використання української мови в усіх сферах суспільного життя
Фото: Радіо Свобода

За словами віце-прем’єра, зараз у країні немає жодного закону, крім Конституції, який би регулював застосування української мови

На початку 2019 року Україна може отримати нове законодавство про державну мову, адже зараз тільки Конституція регулює вживання української мови.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко в ефірі ObozTV.

«У жовтні цього року у першому читанні парламент схвалив цей законопроект, а наприкінці січня - початку лютого парламент розглядатиме цей закон у другому читанні. Відповідно, якщо парламент його ухвалить, в лютому Україна отримає нове повноцінне мовне законодавство», - зазначив Кириленко.

За його словами, зараз у країні немає жодного закону, крім Конституції, який би регулював застосування української мови.

Закон буде регулювати використання української мови в усіх сферах суспільного життя: у ЗМІ, судочинстві, діяльності установ і органів влади, рекламі. Також він передбачатиме створення комісії із питань української мови, посади уповноваженого з питань мови, а також відкриття безкоштовних курсів для її вивчення.

Як зазначив віце-прем'єр, якщо громадянин хоче стати держслужбовцем або отримати українське громадянство, він повинен буде зафіксувати рівень володіння українською мовою і отримати відповідний державний сертифікат.

Нагадаємо, цього тижня комітет Верховної Ради з питань культури та духовності рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні «мовний закон» - законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у редакції комітету з внесеними поправками №5670-д.

4 жовтня 2018 року Верховна рада схвалила в першому читанні за основу законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Підкреслимо, з редакції під стенограму була вилучена норма про, так званих, мовних інспекторів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: