Колишній прем’єр Молдови пояснив небезпеку перемоги Додона на президентських виборах

Колишній прем’єр Молдови пояснив небезпеку перемоги Додона на президентських виборах
Екс-прем’єр Молдови Юріє Лянке

За словами Лянке, всі висловлювання Додона мають антимолдовський характер і завдають шкоди її іміджу

Екс-прем’єр Молдови Юріє Лянке вважає, що перемога проросійського кандидата Ігоря Додона на президентських виборах у Молдові може мати негативні наслідки не тільки для відносин із Україною і Румунією, але і для внутрішньої безпеки у країні. Про це він розказав у своєму інтерв’ю «Главкому».

За словами Лянке, негативний сценарій може бути реалізований при двох умовах. «От якщо, не дай боже, Додон стане президентом, а через два роки на парламентських виборах його партія отримає більшість так, як це було у 2001 році, тоді це радикально може ускладнити відносини з двома нашими сусідами, Україною та Румунією», − відзначив Лянке.

«Я в якийсь момент був чи не єдиним політиком, який говорив про те, що висловлювання Додона мають не лише антиукраїнський, а й антимолдовський характер. У його розумінні, з його пояснень, чому це російська територія (Крим. – Ред.), він посилається на референдум на півострові», − зазначає екс-прем’єр Молдови.

Лянке стверджує, що логічно із цих слів Додона припустити, що так само у майбутньому він може допускати неналежність Придністров’я Молдові.

«У Придністров’ї також був «референдум» у 2006 році. Тобто, якщо він стверджує, що після «референдуму» в Криму цей півострів є російським, з такої ж логіки Придністров’я також є незалежним від Молдови регіоном», − підкреслив політик.

Наразі, за словами Лянке, всі висловлювання Додона мають антимолдовський характер і завдають шкоди її іміджу.

Нагадаємо, 13 листопада відбудеться другий тур президентських виборів у Молдові. Найбільші шанси на перемогу має опозиціонер, лідер Партії соціалістів Ігор Додон. У першому турі він набрав 48% голосів. Його суперник – колишній міністр освіти, лідер Партії дії і солідарності Майя Санду. За неї у першому турі віддали свої голоси біля 38% виборців.

Ці вибори у сусідній державі є першими прямими виборами глави держави за останніх 20 років і вже відзначилися гучним скандалом. Ігор Додон заявив про належність Криму не Україні, а Росії, чим окреслив своє бачення зовнішньополітичного курсу, яким за його президентства має іти Молдова. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: