Конституційний суд дозволив позбавляти депутатів недоторканності

Конституційний суд дозволив позбавляти депутатів недоторканності

Конституційний суд визнав законним зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності

На закритому засіданні в середу, 6 червня, Конституційний суд України дійшов висновку, що пропозиція скасувати депутатську недоторканність відповідає Конституції. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Таке рішення суд ухвалив після звернення парламенту про надання висновку щодо відповідності законопроекту №6773 (про внесення змін до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканності) вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції України.

Таким чином законопроект №6773 може бути розглянутий парламентом.

У першому читанні законопроект мають підтримати щонайменше 226 голосів, а остаточне ухвалення може відбуватися не раніше ніж на наступній черговій сесії ВР, і має ухвалюватися щонайменше 300 голосами.

Законопроект має намір вилучити з тексту Конституції України ч. 1 і ч. 3 ст. 80, в яких йдеться про гарантії народним обранцям депутатської недоторканності, про непритягнення їх до кримінальної відповідальності і заборону на затримання або арешт без згоди Верховної Ради.

У 2015 році КСУ вже ухвалював рішення щодо скасування депутатської недоторканності. Тоді суд визнав відповідний законопроект таким, що відповідає Конституції, проте в 2017 році депутати зняли цей документ з розгляду.

Зазначимо, міністр юстиції Павло Петренко вважає, що депутатську недоторканність не можна повністю скасувати, а слід обмежити.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: