Корчак розповіла про унікальність реєстру е-декларацій

Корчак розповіла про унікальність реєстру е-декларацій
Глава НАЗК Наталія Корчак

Очільниця НАЗК вважає, що реєстр електронних декларацій унікальний, на відміну від інших реєстрів в Україні

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак обурюється, що робота Нацагентства сприймається однобічно – нібито його створили тільки заради електронного декларування.

«Законом визначені чимало інших повноважень, серед яких  розробка антикорупційної стратегії, робота щодо врегулювання конфлікту інтересів, співпраця з викривачами, надання методичної допомоги щодо виявлення держорганами та органами місцевого самоврядування корупціогенних ризиків тощо», - заявила Корчак в інтерв’ю «Главкому».

Очільниця Нацагентства пригадала, в яких умовах починала роботу.

«Нас створили, і вже за кілька місяців треба було запускати систему е-декларацій. Той же міністр Петренко любить згадувати, що в Україні є багато реєстрів і реєстр е-декларацій, мовляв, не унікальний. А він унікальний, і його унікальність полягає хоча би в тому, що внесення даних відбувається в онлайн-режимі особисто кожним із декларантів, а не спеціально навченими фахівцями», - продовжує Корчак, все ж визнаючи, що треба знайти причину збоїв в системі під час заповнення декларацій.

Саме тому, за її словами, було прийнято рішення про зовнішній незалежний аудит.

«Нам же ніхто до кінця не дав відповіді на те, що відбулося. Зауважу, що ми є власниками реєстру, але адмініструє його спеціалізована установа (адміністратором реєстру є ДП «УСС». – Ред.). Ми працюємо над тим, щоб адміністрування реєстру здійснювалося безпосередньо нашими фахівцями. На сьогодні ж ми фактично є власниками автомобіля, але водій у нього інший», - зазначила голова НАЗК.

Також Корчак розповіла про ситуацію з розробниками цієї скандальної системи – ТОВ «Міранда». Нагадаємо, в її офісі та помешканні її екс-власника проходили обшуки, Генпрокуратура заявляла, що гроші організації ПРООН, виділені на розробку реєстру, були виведені через фіктивну фірму.

«Це історія «Міранди», ПРООН і Мінюсту. Все, що з ними відбувається, жодним  чином не стосується Нацагентства. Ми дуже вдячні тим, хто свого часу почав розробку програми е-декларування, але агентства тоді ще не було. Ми не замовляли технічного завдання, не розробляли його і не давали ніяких вказівок. Але ми взяли цю систему на баланс. Зараз ми активно працюємо над тим, щоб забезпечити автоматичну верифікацію декларацій і приєднати нашу систему до зовнішніх реєстрів. Ми активно співпрацюємо з Євросоюзом в частині реалізації антикорупційних ініціатив – разом з їхніми фахівцями розробили і затвердили стратегію розвитку Нацагентства на наступні три роки», - пояснює очільниця Національного агентства з питань запобігання корупції.

Одним із заходів стратегії розвитку НАЗК є створення власної IT-мережі. На переконання Корчак, це буде не тільки система е-декларування, а й система електронної звітності політпартій, документообіг тощо.  

Читайте також: «Голова НАЗК Наталія Корчак: Складно пояснити працівнику, чому за 12–15 тисяч він повинен перевіряти декларацію Гройсмана».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: