Кредит МВФ відкриє дорогу для інших грошей і дасть стабільність - експерт

Кредит МВФ відкриє дорогу для інших грошей і дасть стабільність - експерт

У липні МВФ планує передати третій транш кредиту Україні на суму $ 1,7 млрд

Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера вважає, що отримання кредиту від МВФ буде позитивним для нашої країни у багатьох відношеннях.

«Перше. Ці кошти відкриють дорогу для інших грошей і дадуть можливість підтримати фінансову стабільність в країні. А саме: Міністерство фінансів США збирається надати $1 млрд і 600 млн євро обіцяє Євросоюз. Таким чином, наша країна може розраховувати на $3-3,5 млрд», - пояснює експерт в коментарі «Главкому».

Устенко вважає, що ці кошти дадуть можливість поповнити золотовалютні запаси країни. «Зараз золотовалютні резерви знаходяться на рівні $12,5 млрд. Це непогано, але якщо ця сума стає менше, то кредитори починають панікувати», - каже він.

Ще один позитивний момент - Нацбанк почне знімати валютні обмеження, вважає Устенко. Та й кредит МВФ означає стабільність курсу долара, що важливо для споживачів. Однак не варто забувати, що спочатку МВФ планував транш в червні, а після його перенесли на липень. І в цьому експерт побачив вичікувальну позицію європейців, які не до кінця довіряють нашому уряду і чекають від нього реальних реформ.

Нагадаємо, прес-служба Мінекономрозвитку повідомила, що отримання траншу МВФ пов'язане з прийняттям Верховною Радою 14 законопроектів.

Голова місії МВФ, яка працювала в Україні 10-18 травня, Рон ван Руден зазначав, що Україна та Фонд погодили питання та низку заходів, необхідних для завершення другого перегляду програми реформ, схваленої Фондом в березні 2015 року. Як підкреслив керівник місії Рон ван Руден, Україна протягом останнього року досягла значного прогресу у відновленні економічної стабільності.

Офіційний представник Фонду Джеррі Райс під час традиційного прес-брифінгу у Вашингтоні 19 травня повідомив, що МВФ має намір надати Україні $1,7 млрд в рамках третього траншу кредиту за програмою розширеного фінансування (EFF). Україна та МВФ погодили новий текст меморандуму про економічну і фінансову політику.

Читайте також інтерв’ю Олега Устенка «Главкому».



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: