Курди повністю залишили території, які взяли під контроль із червня 2014 року

Курди повністю залишили території, які взяли під контроль із червня 2014 року

Сили безпеки Іраку в Кіркуку

Фото: Reuters

Більше 61 тисячі курдів втекли із Кіркуку, побоюючись розправи

Загони курдської самооборони відійшли на лінію, яку вони контролювали станом на червень 2014 року. Про це Reuters заявив неназваний командир Іракської армії.

Відповідно до заяви збройних сил Іраку, їм вдалося взяти під контроль частини провінції Ніневія, які до цього контролювала Пешмерга, включно із Мосульською дамбою. Іще раніше на початку тижня Першмерга залишила Кіркук.

Тим самим Багдад повністю повернув під контроль території, які не входять до складу курдської автономії, однак опинилися під контролем Ербіля у процесі їх звільнення від «Ісламської держави».

За даними ООН щонайменше 61,2 тис. осіб були змушені залишити свої домівки внаслідок відновлення центральним іракським урядом контролю над містом Кіркук.

При цьому більшість втікачів не поспішає повертатися. Мова йде про місцевих курдів, які бояться розправи із боку бійців добровольчих шиїтських загонів.

Нагадаємо, Туреччина закриває кордон та повітряний простір з Іракським Курдистаном.

Як відомо, курди в Іраку зібралися проводити президентські та парламентські вибори 1 листопада.

25 вересня в Іракському Курдистані відбувся сепаратистський референдум про незалежність.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погрожує військовим втручанням в Ірак у відповідь на референдум в курдському регіоні Іраку з питання про незалежність від Багдада.

Іракський парламент вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів, через проведення Іракським Курдистаном референдуму про незалежність.

27 вересня було оголошено офіційні результати.

Керівництво Туреччини вважає референдум про самовизначення курдів Іраку незаконним й таким, що може потягти за собою чисельні людські жертви.

США не визнають референдум про незалежність курдської автономії в Іраку. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: