При пожежі дзвонити Ляшку. Компанія, підконтрольна радикалам, виграла тендер на 600 млн

При пожежі дзвонити Ляшку. Компанія, підконтрольна радикалам, виграла тендер на 600 млн
Два Олега: Ляшко і Авер’янов. Скріншот програми «Наші гроші з Денисом Бігусом»

За два останні роки фірма «Пожмашина» натендерила мільярд

Державна служба України з надзвичайних ситуацій за результатами електронних торгів 7 червня заявила про намір укласти угоду з ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (Прилуки, Чернігівська область) на поставку 130 пожежних машин. Загальна вартість  замовлення становить 600,3 млн. грн, повідомляється у ProZorro.

В описі лота зазначається, що фірма-переможець має поставити пожежно-рятувальні автомобілі для технічної служби Головного управління ДСНС України в Київській області. До комплектації автомобілів входять пожежні рукави, рятувальна мотузка, інструменти тощо.

Єдиним конкурентом виступило столичне ПАТ «Виробниче об’єднання «Автотранспортник» Валентина Затхея з ціновою пропозицією дорожчою на 485 тис. грн. У 2009 році цей добродій, працюючи директором «Торгового дому «КАМАЗ», обвинувачувався у шахрайстві та ухиленні від сплати податків.

За даними аналітичної системи Youcontrol, «Промислова компанія «Пожмашина» зареєстрована на кіпрську компанію «Ідехус лімітед». Бенефіціаром вказано директора «Пожмашини» Олега Борща з Прилук. Борщ є членом Радикальної партії Олега Ляшка і на місцевих виборах-2015 балотувався до Чернігівської облради від цієї політичної сили.

Ще один «ляшківець» і діючий депутат Прилуцької районної ради Валерій Іващенко є підписантом цієї фірми.

Історія тендерних успіхів «Пожмашини» співпала у часі з призначенням у травні 2015 року мешканця Прилук Олега Авер’янова на посаду заступника Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Він був і залишається членом Радикальної партії Олега Ляшка, а на місцевих виборах 2015 року очолив виборчий список партії і зайшов до Чернігівської обласної ради.

Свого часу Авер’янов мав стосунок до пожежного бізнесу і керував протягом 2009-2015 років ТОВ «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш». Як з’ясували журналісти телепрограми «Наші гроші», на виробничих потужностях уже збанкрутілого «Пожспецмаш» з’являється компанія «Промислова компанія «Пожмашина». Саме цю фірму просував екс-прем’єр Арсеній Яценюк, даючи пораду керівництву ДСНС, віддати 200 млн. грн на закупівлю пожежної техніки саме у «Пожмашини».

Апофеозом яскравої співпраці теперішньої влади і опозиційної партії Ляшка стали «пожежні поправки» у держбюджеті 2016 року, які лобіював сам лідер радикалів. Ціна питання – 400 млн. грн, що виділили на закупівлю пожежних автомобілів у тієї ж «Пожмашини».

За інформацією пошукового ресурсу Zaкупівлі 2.0, тільки за два останні роки фірма «Пожмашина» натендерила на 445 млн. грн.

Крім партійних інтересів, ЗМІ віднайшли і родинно-кумівські зв’язки. Так, бенефіціар «Пожмашини» Олег Борщ є давнім товаришом та кумом подружжя Авер’янових.

«Главком» також з’ясував: Олег Авер’янов і Олег Борщ керували одним і тим же підприємством з Прилук протягом 2007-2009 років. Це – ТОВ «Грант Альянс», яке займається будівництвом житла. До того ж в е-декларації за 2016 рік Авер’янов вказав, що має внески у цій компанії на суму понад 1 млн. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: