Медведчук вважає, що Польща «віддячила» Україні за героїзацію Бандери

Медведчук вважає, що Польща «віддячила» Україні за героїзацію Бандери

На думку Медведчука, резолюція польського Сейму - відповідь на героїзацію ОУН-УПА в Україні

Ухвалення польським Сеймом резолюції по Волинській трагедії стало реакцією польських радикалів на офіційну героїзацію в Україні воїнів ОУН-УПА. Таку думку в інтерв'ю одному з російських телеканалів висловив лідер руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук.
«Чому так сталося? Мені знайома ця проблема. 13 років тому я як глава Адміністрації президента України разом з паном Мареком Сівецем, керівником Бюро національної безпеки Польщі, очолював створену президентом України Леонідом Кучмою і президентом Польщі Олександром Квасьнєвським міждержавну комісію щодо історичних оцінок подій на Волині та на території, що сьогодні належить Польщі. І ми прийшли до необхідності дотримуватися принципу, який сьогодні викарбовано на пам'ятнику, встановленому в 2003 році: «Прощаємо і просимо вибачення». Брали участь керівники держав, представники релігійних конфесій - і ми зняли це питання. Чому воно сьогодні знову виникло? Є об'єктивні причини - героїзація владою прихильників ОУН-УПА в останні 2 роки в Україні», - сказав Медведчук.
Він також торкнувся теми перейменування Московського проспекту в Києві в проспект Степана Бандери.
«Що, проводили референдум і було прийнято це рішення? А як це сприймуть націонал-радикали в Польщі? Ось вони так і сприйняли - колись це питання було знято з порядку денного відносин між Україною і Польщею, а сьогодні воно знову порушене, тому що в Україні прославляють ОУН-УПА. Може бути, і є об'єктивні причини для цього. Але настільки радикальна позиція як позиція, закладена в законі про декомунізацію, законі про люстрацію, я думаю, завдали такої шкоди Україні, яку наступні покоління будуть обчислювати і в цифрах, і в наслідках різного характеру. Тому що це ті закони, які є своєрідною провокацією проти суверенітету і незалежності України і спрямовані на розпалювання ворожнечі в країні», - впевнений лідер «Українського вибору - Право народу».
Як зазначив Медведчук, політики завжди виходили з принципу: те, що роз'єднує, треба обходити усіма можливими шляхами.
«Зараз дії спрямовуються за принципом «викликаємо вогонь на себе». І цей «вогонь на себе» шкодить нашому суверенітету. Незважаючи на заяви політиків з обох сторін про те, що українсько-польські відносини триватимуть і ми будемо з повагою ставитися один до одного, історичні оцінки дані такі», - резюмував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: