Меттіс і Тіллерсон не зможуть попередити використання Трампом ядерної зброї

Меттіс і Тіллерсон не зможуть попередити використання Трампом ядерної зброї
Президент США Дональд Трамп

Навіть якщо очільник Білого Дому має можливість проконсультуватися із міністром оборони, поради останнього не є обов’язковими до виконання

Ні міністр оборони, ні державний секретар США не можуть гарантувати того, що Дональд Трамп не вдасться до застосування ядерної зброї. Про це заявив Вільям Перрі, який очолював Пентагон в 1994-1997 роках, виданню Politico.

Він нагадав про прецедент під кінець правління Річарда Ніксона в 1973-1974 роки, коли тодішній міністр оборони Джеймс Шлейзінгер видав непублічний наказ, що будь-яке рішення президента про застосування ядерної зброї має проходити через нього.

Звичайна ж процедура, за словами Вільяма Перрі, передбачає, що Стратегічне командування отримує безпосередньо наказ від президента США. Цей процес займає від п’яти до семи хвилин. Зазвичай міністр оборони дізнається про це постфактум. Консультування із міністром оборони під час прийняття президентом рішення про застосування ядерної зброї не є обов’язковим. Однак навіть якщо очільник Білого дому має таку можливість як проведення консультацій із очільником Пентагону, поради очільника оборонного відомства з питань використання ядерної зброї не є обов’язковими.

Тому, як радить колишній очільник міноборони США, не слід розраховувати на нинішніх керівників оборонного і зовнішньополітичного відомств у питаннях обмеження Дональда Трампа щодо використання ядерної зброї. В цьому питанні ні Джеймс Меттіс, ні Рекс Тіллерсон, як заявив Вільям Перрі, не можуть здійснювати стабілізуючого впливу. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: