«Мільярд доларів в Ощадбанку». Януковичу не вдалось спростувати скандальну інформацію

«Мільярд доларів в Ощадбанку». Януковичу не вдалось спростувати скандальну інформацію
Екс-президент Віктор Янукович, який переховується у Росії

В Україні екс-президент не зумів добитися спростування інформації, з якою він не погоджувався

Київський апеляційний суд відмовив екс-президенту Віктор Януковичу у задоволенні скарги на рішення Печерського райсуду Києва від 31 травня 2018 року щодо спростування інформації про наявність у нього мільярдів доларів на рахунках українського «Ощадбанку».

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду 19 грудня.

Віктор Янукович програв суд першої інстанції, захищаючи свою честь, гідність та ділову репутацію. Підставою для звернення до суду першої інстанції стало інтерв’ю голови правління «Ощадбанку» Андрія Пишного виданню LB.ua 10 листопада 2016 року під заголовком «У Януковича і Азарова» понад $1,15 млрд лежать на рахунках».

Цитата банкіра звучала так: «Очень значительные суммы. Более одного миллиарда 150 миллионов долларов. Я не могу некоторые вещи комментировать в силу банковской тайны. И прошу это учесть. Это жесткое требование закона, а закон – прежде всего. Некоторые вещи возможно и хотел бы рассказать, но не могу. Общая сумма уже известна. Это и чистый «кэш» на счетах, и активы в ценных бумагах».

Янукович намагався через суд отримати спростування слів Пишного. Натомість Печерський районний суд Києва розцінив висловлювання голови правління «Ощадбанку» як оціночні судження. При цьому відповідь банкіра стосувалась грошових коштів не виключно Януковича, а й Азарова, і була викладена у формі припущення.

Апеляційна інстанція повністю погодилася з рішенням Печерського райсуду, додавши, що інформація голови правління «Ощадбанку» Андрія Пишного не містить конкретизації сум, на яких саме рахунках зберігаються кошти, а тому не містить будь-яких визначних даних, які можливо було б перевірити та/або спростувати.

Крім того, ані в суді першої інстанції, ані в суді апеляційної інстанції Віктор Янукович не довів факту завдання йому будь-яких негативних наслідків поширенням вказаної інформації.

Водночас після рішення апеляції адвокат Віталій Сердюк написав у «Фейсбуці», що «Ощадбанку» в ході судового розгляду довелося самостійно визнати, що поширена його головою Андрієм Пишним інформація про наявність на рахунках IV президента України Віктора Януковича більше $1,15 млрд, не достовірна. Дана інформація є особистим оціночним судженням керівника банку».

Окремо під час розгляду цієї цивільної справи було з’ясовано, що на рахунках Януковича в «Ощадбанку» 31,47 млн грн і $84,96 тис.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: