Міністр культури Нищук переконаний: артистам потрібні звання

Міністр культури Нищук переконаний: артистам потрібні звання

Має бути різниця між випускником консерваторії і тією людиною, яка виграла великі міжнародні конкурси, зазначив Нищук.

Міністр культури України Євген Нищук в інтерв’ю «Главкому» розповів, що  питання надання державних нагород потребує певної регуляції і, можливо, певних змін.

«Щодо звань, від яких артисти відмовлялись, то часто вони казали про ці відмови в гучних зверненнях до ЗМІ. Цікаво було б подивитися, чи дійсно ці звання вони не отрималиі. Бо буває таке, що в ЗМІ про щось говориться, але ж указ юридично ніхто не скасовував. Щодо самих нагород, знаєте, за подібні перемоги та здобутки митців у світі існують ті чи інші відзнаки. У нас немає для митців іншого державного компліменту, окрім як існуючі звання артистів. От скажіть, яким чином главі держави привітати за такий міжнародний успіх артиста? У Франції є орден Почесного легіону. Питання тут просто в назві. Для артистів шоу-бізнесу надання звань, можливо, і не потрібне. Але для артистів академічного жанру, скажімо, для першої скрипки, яка пропрацювала 30 років в оркестрі і яку не знають з телебачення, це дуже важливо», - зазначив Нищук.

За його словами, має бути різниця між випускником консерваторії і тією людиною, яка виграла великі міжнародні конкурси.

«Яка регуляція? У контракті, у конверті? А чи не буде суб’єктивною ситуація, що в тому конверті керівник буде визначати, хто в нього зараз перша скрипка, хто матиме більше роботи, чи кому з артистів дати більшу зарплату? А так, нинішня ситуація є принаймні врегульованою. Бо заробітна плата в театрі направді фантастичних акторів Наталки Сумської, Людмили Смородіної, Анатолія Хостікоєва чи Богдана Бенюка – однакова і не залежить від смаку і настрою керівництва театру, стану здоров’я чи того, яка вистава йде зараз. Усі вони знають, що вони в однаковій ситуації і не мають протиріч між собою», - зауважив міністр.

Нищук заявив, що він за те, аби прописати альтернативу, яка буде адекватно сприйнята всім мистецьким середовищем і особливо академічним середовищем.

«Тобто тими людьми, які щоденно виходять на сцену в різних жанрах, у балеті, опері. Ідеться не про представників шоу-бізнесу, у яких усе залежить від гонорару, від того, наскільки великий вони зібрали зал чи стадіон. Їм якраз не треба звань. Тобто пропишіть альтернативу - і тоді будемо відміняти це звання! Інакше ми не можемо цього зробити. Мене принижує те, що в коаліційній угоді написано, що потрібно відмінити звання артистам. Почекайте. А чому тоді не відмінити звання металургам, журналістам, медикам, вчителям тощо? Чому йдеться саме про артистів, коли це для них є невеличким компліментом. Повірте, 95% із них, попри різні висловлювання спільноти, виступають за те, щоби ці звання зберегти. Це аргумент до того, що я не можу брати на себе різкі методи, казати, що я великий реформатор і буду «рубати» ці звання», - заявив міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: