Між США та Китаєм може початись війна - The Times

Між США та Китаєм може початись війна - The Times
Фото cont.ws

До ненавмисної війни, яка може виявитися як «короткою і кривавою», так і «затяжною і руйнівною», може привести неясність намірів обох сторін

Війна між США і Китаєм цілком імовірна. Про це йдеться у новій доповідді американського аналітичного центру Rand, повідомляє The Times. 

На думку аналітиків, розвиток військових технологій двох країн досяг рівня, при якому їх збройні сили представляють один для одного реальну загрозу. До ненавмисної війни, яка може виявитися як «короткою і кривавою», так і «затяжною і руйнівною», може привести неясність намірів обох сторін.

Як зазначається, такі війни відбуваються рідко і зазвичай через те, що лідери не повністю контролюють свої військові організації або мають спотворене уявлення про те, як потенційний противник оцінює ймовірність ескалації конфлікту. Як приклад видання згадує відносини СРСР і США в 1983 році, коли, на думку оглядача, світ був на порозі війни, оскільки Кремль розцінив низку ворожих дій з боку Білого дому як прагнення націлитися на Москву. Згідно з розсекреченими документами, тоді радянське керівництво всерйоз розглядало можливість нанесення превентивного удару.

Що стосується Китаю, то не так давно він відкрив першу військову базу за межами своєї території, розробив кіберзброю, запустив супутник квантової зв’язку. Крім того, ситуація в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях загострилася, і ймовірність невірної оцінки ситуації будь-якою зі сторін не так вже й мала.

Так, Китай може неправильно розцінити готовність США заступитися за Японію та Філіппіни. Крім того, невідомо, як поведе себе Пекін, якщо США і Південна Корея, побоюючись ядерної атаки на Сеул, завдадуть удар по КНДР, що також теоретично можливо.

На думку аналітиків, якщо війна і станеться, то вона буде неядерною і обмежиться регіональним конфліктом. Вони визнають, що при такому розкладі шанси Пекіна на перемогу цілком реальні, враховуючи скорочення відставання Китаю від США в плані неядерного озброєння.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: