Московська церква в Україні скаржиться на тиск з боку силових органів

Московська церква в Україні скаржиться на тиск з боку силових органів

В УПЦ МП стурбовані прагненням ГПУ дослідити обставини останніх років перебування митрополита Володимира на посаді глави церкви

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили про тиск на священнослужителів УПЦ МП з боку силових структур. Про це йдеться в роз'ясненні Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ у зв'язку з веденням Генеральною прокуратурою України слідства про обставини останніх років життя колишнього митрополита УПЦ МП Володимира (Сабодана).
«Непоодинокі виклики на допити в ГПУ архієреїв УПЦ МП стали прикрим прецедентом у новітній історії державно-церковних відносин. З огляду на очевидну необґрунтованість необхідності кримінального провадження щодо обставин скоєння спочилим блаженнішим митрополитом Володимиром свого предстоятельського служіння, а також численні заяви окремих українських політиків проти існування в Україні УПЦ МП, є серйозні підстави стверджувати про тиск на священнослужителів церкви з боку силових структур», – наголошується в заяві.
В УПЦ МП назвали «спробами спотворити уявлення» про діяльність митрополита на посаді предстоятеля цієї церкви обставини проведення ГПУ слідчих дій, які потрапили в ЗМІ.
Зазначається, що про підстави для розслідування ГПУ жодного разу офіційно не заявляв ні митрополит Володимир, ні повноважні представники інтересів УПЦ МП в державних органах, а «наполегливе прагнення» ГПУ дослідити обставини останніх років перебування Володимира на посаді глави церкви «викликає глибоку стурбованість».
В УПЦ МП пояснили, що митрополита Володимира усунули з посади предстоятеля згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ МП від 24 лютого 2014 року. Відзначається, що на засіданні Синоду розглянули доповідь митрополита Олександра (Драбинка), який відповідав за здоров'я предстоятеля. У ньому повідомлялося, що «можливості для відновлення» здоров'я митрополита Володимира не було, тому на засіданні обрали митрополита Онуфрія (Березовського) місцеблюстителем (тимчасовим виконувачем обов'язків) Київської митрополичої кафедри УПЦ МП.
Митрополит Володимир помер 5 липня 2014 року. Новим главою УПЦ МП було обрано митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія.
У 2013 році помічник Володимира Олександр фігурував у справі про викрадення двох черниць і був затриманий міліцією. За словами Драбинка, його незаконно позбавили волі і тиснули, щоб змусити митрополита Володимира зректися посади і обрати замість нього нового предстоятеля, який був би лояльним до колишнього президента Віктора Януковича і колишньої влади.
У січні минулого року ГПУ закінчила досудове розслідування щодо незаконного позбавлення волі Драбинка. Слідство встановило, що командир і заступник командира спеціального батальйону судової міліції «Грифон» перевищили свої повноваження і протягом шести місяців 2013 року протиправно утримували Драбинка з метою змусити його переконати митрополита Володимира зректися посади предстоятеля УПЦ МП. Зазначається, що вони виконували незаконний наказ екс-начальника київської міліції Валерія Коряка, який діяв в інтересах колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: