МВФ погіршив прогноз інфляції в Україні

МВФ погіршив прогноз інфляції в Україні

У Міжнародному валютному фонді назвали чинники, які ведуть до прискорення інфляції в Україні

Згідно із оприлюдненими 13 листопада оновленими прогнозами Міжнародного валютного фонду для європейського регіону, українська економіка цього року зросте на 2%, а от інфляція перевищить прогноз і сягне 12,8%.

На думку експертів МВФ, це пов'язано із зростанням мінімальної зарплатні. Через це зросла й середня заробітна плата в Україні.

«Зростання номінальної зарплати в середньому становить 35% у 2017 році, відображаючи подвоєння мінімальної зарплати і велике зростання зарплат держслужбовців. Це стимулює велике зростання вартості робочої сили і несе ризик прискорення інфляції», - йдеться у прогнозі МВФ.

Оприлюднення оновленого пронозу від МВФ співпало із новими прогнозами Міжнародної рейтингової агенції Standard & Рооr's, експерти якої вважають, що інфляція в Україні цього року перевищить 14%, а ВВП зросте на 2,2%.

Standard & Рооr's вважає, що МВФ виділить Україні наступний транш не раніше першого кварталу 2018 року.

Раніше у Нацбанку України заявили, що підвищення з 2017 року мінімальної заробітної плати додало 2-2,5 процентних пункти до інфляції поточного року, тоді як підвищення пенсій з жовтня додасть ще 0,3-0,6 п.п.

З 27 жовтня НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 13,5%. Це стало необхідним заходом у відповідь на прискорення інфляції у вересні до 16,4% у річному вимірі.

Крім того, НБУ погіршив прогноз інфляції цього року з 9,1% до 12,2%, а у 2018 році з 6% до 7,3%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: