МВФ радить Україні відмовитися від практики повернення ПДВ – експерт

МВФ радить Україні відмовитися від практики повернення ПДВ – експерт
Головним отримувачем експортного ПДВ є надприбуткова компанія «Кернел», яку пов’язують із найбагатшим депутатом Ради Віталієм Хомутинніком

Лише за 9 місяців поточного року витрачено 77 млрд грн бюджетних коштів на виплати експортерам

Міжнародний валютний фонд радить Україні припинити  витрачати бюджетні кошти  на повернення експортерам податку на додану вартість (ПДВ). Про це в ефірі телеканалу  «Прямий» заявив  політтехнолог Олег Постернак, коментуючи результати роботи місії МВФ в Україні.

«У МВФ є суттєві претензії до такого болісного і дуже важливого питання для держбюджету, як відшкодування експортного ПДВ», - зазначив він. 

Наводячи дані статистики ДФС, експерт зауважив, що лише за 9 місяців поточного року витрачено 77 млрд грн бюджетних коштів на виплати експортерам. 

«Вдумайтеся у цю цифру і ця сума виплачена в грошовій формі. Якщо порівнювати цю цифру, наприклад, з минулим роком  то зростання обсягів відшкодування ПДВ  на рівні понад 23,5 млрд грн», - зауважив Пастернак. 

За його словами, головним отримувачем повернення експортного ПДВ в агросекторі є надприбуткова компанія «Кернел».  

«Вони отримали 10% від загального обсягу повернення ПДВ,  це приблизно 7 млрд грн.  Доречі, в  парламенті цю компанію пов’язують із відомим та найбагатшим депутатом ВР Віталієм Хомутинніком. За інформацією  АМКУ, комерційна структура з якою пов’язують Хомутинніка, нещодавно збільшила долю в структурі власності компанії  «Кернел». Деякі експерти навіть називають його новим власником компанії», - зауважив він. 

Тож поки одні збагачуються, у бюджеті формується багатомільярдна «діра», вважає експерт. 

«Зараз, коли деякі експортери зміцнили своє становище,  і які отримують надприбутки на цих речах,  і коли державний бюджет має спрямувати кошти на інші проблеми, а в даному випадку це, наприклад, та ж система освіти, яка потребує величезного фінансування – потрібно переглянути ці умови повернення ПДВ.  І це безпосередні зауваження представників МВФ.  І сподіваюся, що уряд скоро поставиться до цієї проблеми більш уважно», - сказав він. 

При цьому додав, що найбільшим лобістом збереження повернення ПДВ буде той самий «Кернел» з його лобістькими групами у парламенті.  

«Мова йде про цілі структури, які пов’язані із зернотрейдерськими механізмами.  Зокрема, вони пов’язані із цією компанією «Кернел», яка фактично є найбільш «м’ясистою»  компанією, яка отримує подібні відшкодування із державного бюджету країни. І звісно, це велика проблема взагалі для українського парламентаризму  і це велика проблема для нашої фінансової системи», - наголосив експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: