МЗС України вимагає від РФ негайно скасувати вирок Карпюку та Клиху

МЗС України вимагає від РФ негайно скасувати вирок Карпюку та Клиху

Відомство висловлює протест у зв’язку з рішенням чеченського суду

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із винесенням Верховним судом Чеченської Республіки чергового ганебного політизованого вироку у справі громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, засудивши їх до 22,5 та 20 років відповідно позбавлення волі за сфабрикованими обвинуваченнями в участі у бойових діях в м. Грозний у період 1994-1995 рр. Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Справа проти наших співвітчизників є апогеєм продовження російською владою політичного переслідування громадян України з активною проукраїнською громадянською позицією в умовах триваючої агресії з боку Російської Федерації проти України. Російська сторона неприховано демонструвала замовний характер справи – докази сторони захисту та свідчення рідних незаконно ув’язнених українців систематично відхилялися, а щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха неодноразово застосовувалися у ході слідчих дій тортури та інші заборонені методи дізнання», - сказано в документі.

В МЗС нагадають, що протягом усього часу утримання українців чинилися незаконні перешкоди щодо їх відвідання консульськими посадовими особами України, що є грубим порушенням норм міжнародного права.

«Цей вирок є черговим беззаперечним доказом того, що в сучасній Росії відсутнє незалежне правосуддя», - зазначає МЗС України.

Відомство вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного рішення та звільнення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

«Вимагаємо також звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України», - додається в заяві МЗС України.

Нагадаємо, сьогодні Верховний суд Чечні засудив Миколу Карпюка на 22 роки і 6 місяців ув’язнення і Станіслава Клиха на 22 роки позбавлення волі.

Президент Петро Порошенко заявив, що продовжить боротися за їх звільнення та повернення на Батьківщину, як боровся і за звільнення Надії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: