На частині Харківщини оголошений карантин через спалах АЧС

На частині Харківщини оголошений карантин через спалах АЧС

Заборонений вивіз, ввезення і транзит живих тварин і продукції тваринного походження

Рішення про оголошення карантину на частині Основ'янського району Харкова в зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней (АЧС) було прийнято на екстреному засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при міській раді в суботу.

Як повідомляє прес-служба Харківської міськради з посиланням на в.о. начальника управління Госпродпотребслужби в Харкові Михайла Матвійчука, 1 вересня в сел. Бабаї (Харківський р-н області) в одному з дворів господарі виявили мертвими чотирьох поросят. В результаті досліджень, проведених в ДержНДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (Київ), була виявлена ДНК вірусу АЧС.

«У зв'язку з цим комісія прийняла рішення встановити до 12 жовтня карантин в частині Основ'янського району... Також встановлена зона захисту в радіусі 3 км від місця епізоотичного вогнища, до складу якої входить частина Основ'янського району. Крім того, комісія визначила зоною нагляду територію в радіусі 20 км від місця епізоотичного вогнища, до складу якого входить вся територія міста Харкова», - йдеться в повідомленні.

У зв'язку зі сформованою ситуацією заборонений вивіз, ввезення і транзит живих тварин і продукції тваринного походження на територію зони захисту.

Також будуть створені спеціальні групи, які проведуть обходи дворів з метою виявлення хворих і загиблих свиней.

Особливу увагу на час карантину буде приділятися ліквідації місць стихійної торгівлі живими тваринами, продукцією їх забою і переробки продуктів свинарства.

На виїзді з сел.Бабаі встановлені і обладнані дезінфекційними бар'єрами карантинно-поліцейські пости, які перешкоджають ввозу і вивозу продукції тваринного походження з цієї території.

Як повідомлялося, в кінці серпня в Дергачівському районі Харківської області зареєстровано перший випадок африканської чуми свиней.

За інформацією прес-служби Харківської обласної державної адміністрації, за стані на п'ятницю, 2 вересня, в епізоотичної зоні було встановлено шість ветеринарно-карантинних поліцейських постів, які перешкоджають ввозу і вивозу будь-якої продукції тваринного походження на цій території. На цих блок-постах також проходять огляд і дезінфекцію всі автомобілі, які перетинають зону.

«У 20-кілометрову зону особливої уваги входять 69 населених пунктів Дергачівського, Золочівського, Богодухівського, Харківського районів, а також м Люботин. Там створені відповідні комісії, проводяться обходи домоволодінь для повного обліку свинопоголів'я і контролю падежу тварин», - повідомив заступник голови Харківської ОДА Марк Беккер.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: