На Чернігівщині урочисто відзначили 101 річницю бою під Крутами

На Чернігівщині урочисто відзначили 101 річницю бою під Крутами

Бій під Крутами на чотири дні стримав наступ більшовиків на Київ

Фото: прес-служба Українського інституту національної пам’яті

«Протягом тривалого часу цей бій згадували як трагедію чи навіть поразку», - заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

На місці історичного бою під Крутами - біля Меморіалу «Пам’яті героїв Крут» поблизу села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області, була урочисто відзначена його 101 річниця.

Про це 29 січня повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

Як наголосив голова УІНП  Володимир В’ятрович, за останні роки, особливо після 2014 року, ставлення до бою під Крутами в суспільстві  змінилося.

«Протягом тривалого часу цей бій згадували як трагедію чи навіть поразку. Для більшої драматизації суттєво завищувалася кількість українських втрат, понижувався вік бійців, їхня бойова підготовка. Такий підхід далекий не лише від об‘єктивної історичної оцінки того, що сталося під станцією Крути, але й від справжнього вшанування пам‘яті учасників цих подій. Це була успішна бойова операція, оскільки співвідношення сил учасників бою майже 1 до 10 не на користь українців, а втрати ворогів утричі більші. Стратегічна мета досягнута – УНР отримала визнання як незалежна держава», - зазначив В’ятрович.

Як відомо, саме поблизу села Пам’ятне на Чернігівщині у 1918 році відбувся бій між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка.

Цей бій на чотири дні стримав наступ більшовиків на Київ, що дало можливість українській владі укласти Брест-Литовський договір, який засвідчив міжнародне визнання УНР як  незалежної та суверенної держави.

Нагадаємо, 29 січня Україна вшановує пам'ять героїв битви під Крутами. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: