На Львівщині відкрили ведмежий притулок

На Львівщині відкрили ведмежий притулок
Ведмідь, який живе у притулку на Львівщині
Фото: Укрінформ

Притулок розрахований на 25 ведмедів

Біля села Жорниська Яворівського району на Львівщині офіційно відкрився Ведмежий притулок «Домажир». Він призначений для утримання та реабілітації тварин, які роками перебували в неволі й не можуть вижити в природному середовищі. 

«Для нас важливо, щоб усі стандарти, які працюють в ЄС, були в Україні. Величезна кількість людей, яка відвідає притулок, буде до природи ставитись бережно. У цьому є велика заслуга Міжнародного фонду «Чотири лапи» та програми Європейського банку реконструкції та розвитку, бо 1,2 млн євро, які проінвестовані у цей заповідник - це великий плюс для розвитку краю», - зазначив на церемонії відкриття притулку голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Він також подякував засновнику Міжнародної зоозахисної організації Four Paws («Чотири лапи») Гельмуту Дунглеру за ініціативу створення цього закладу та інвестиції в його будівництво.

Створення цього притулку почалось у 2014 році із підписання Меморандуму між Міжнародним фондом «Чотири лапи» та Львівською облдержадміністрацією. Перший камінь на будівництві було закладено 2016 року. 

Цей заклад, який допомагає ведмедям, рятуючи їх із протравлювальних станцій, пересувних зоопарків, цирків, готелів та ресторанів, розрахований на 25 клишоногих. Наразі в ньому мешкають вісім тварин. Ведмеді утримуються в умовах, наближених до природних. Вольєри, облаштовані відкриті та закриті площі для годування, вигулу та відпочинку тварин, а також адміністративні та технічні будівлі розташовані на площі 20,5 га.

Для роботи в «Домажирі» підібрано кваліфікований персонал. Наразі тут працює 18 фахівців.

Перший мешканець з'явився у притулку минулого літа - це ведмідь Потап. 

Найстаріша мешканка  - 22-річна Христина. Все життя її використовували у циркових виставах, а жила вона в маленькій клітці. Вона має багато проблем зі здоров'ям, але, попри це, ведмедиця доволі активна та смілива.

Інші ведмеді, які знайшли прихисток у «Домажирі», раніше також виступали в цирку, жили у клітках при ресторанах, а декого з них цькували, навчаючи мисливських собак.

У притулку ведмеді мають змогу вільно гуляти, лазити по деревах, купатися у водоймах. Їх регулярно оглядають і лікують ветеринари, для кожного складено персональний раціон. Кожен ведмідь має свій особистий вольєр площею мінімум 1 тис. квадратних метрів.

Вже з осені минулого року до притулку стали приїжджати перші гості. Він відкритий для відвідування в усі дні, крім понеділка, з 10 до 18 години. Тут діють волонтерські програми, проводяться екскурсії, майстер-класи, пізнавальні лекції.

Як розповів під час відкриття директор притулку «Домажир» Ігор Николин, у планах є будівництво Центру дикої природи, де будуть аудиторії, конференційні зали для проведення виставної та освітньої діяльності, а також подальше освоєння всієї площі заповідника.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: