На виборах в Ісландії перемагають консерватори

На виборах в Ісландії перемагають консерватори

Поки залишається незрозумілим, хто стане партнером консерваторів для формування коаліції

Консервативна Партія незалежності під головуванням прем'єра Бьярні Бенедиктссон лідирує на парламентських виборах в Ісландії, набираючи 25,5 відсотка голосів виборців. Про це свідчать результати підрахунку близько 50 відсотків бюлетенів, повідомила в суботу, 28 жовтня, газета Dagblaðið-Visir.

Таким чином в однопалатному парламенті - альтингу - вона, за попередніми оцінками, може розраховувати на 17 мандатів, у той час як в минулому скликанні мала 21.

Ліва політична партія – «Рух лівих «зелених» - на чолі з Катрін Якобсдоттір отримує 16,9 відсотка голосів і, по всій видимості, зможе провести в альтинг 11 депутатів. У «Соціал-демократичного альянсу» - 12,8 відсотка і, імовірно, - вісім парламентських місць.

На четвертій і п'ятій рядках поки розташувалися Прогресивна партія, у якої близько 10,7 відсотка і сім можливих крісел в альтингу, а також Центральна партія з 10,2 відсотка голосів і шістьма мандатами.

Піратська партія заручилася підтримкою 8,7 відсотка виборців і, швидше за все, буде представлена п'ятьма законодавцями. Для неї це - значний крок назад, оскільки в парламенті минулого скликання було не менше десяти «піратів».

Парламентські вибори в Ісландії, де наростає політична криза, - вже другі за минулі 12 місяців. Минулий альтинг був обраний в жовтні 2016 року.

Після того як правляча правоцентристська коаліція виявилася в центрі скандалу, прем'єр-міністр Бенедиктссон був змушений розпустити парламент. Батько глави уряду звинувачувався в тому, що нібито спробував видалити зі спеціального кримінального реєстру дані про людину, засуджену за зґвалтування і що вже відбула термін покарання. Невелика партія «Світле майбутнє», яка на цей раз не проходить до парламенту, звинуватила правлячу Партію незалежності в спробі приховати цю інформацію.

Тим часом поки неясно, яка з політичних сил може отримати мандат на формування уряду. Консервативна Партія незалежності відчуває проблеми з пошуком партнерів по коаліції, а ліві, соціал-демократи і «пірати» - поки не отримують необхідної більшості.

У 2013 році через роздробленість політичного ландшафту уряд також було сформовано лише через три місяці після виборів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: