НАБУ: «Позичальнику» Дейдея загрожує кримінал

НАБУ: «Позичальнику» Дейдея загрожує кримінал
Євген Дейдей

Перед візитом в НАБУ і перед проведенням допиту «позичальник» отримує інструктаж, що саме йому казати, зазначив Ситник

Артем Ситник, директор Національного антикорупційного бюро України заявив, що «позичальнику» народного депутата Євгена Дейдея особи, який надав неправдиві свідчення щодо позики будуть ухвалювати рішення щодо порушення кримінального провадження через надання завідомо неправдивих показань.

Про це Ситник заявив в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK, коментуючи подання до ВР щодо зняття депутатської недоторканності з Євгена Дейдея і звинувачення самого нардепа на адресу НАБУ, зокрема першого заступника голови Гізо Углави.

«Суть злочину, який передбачений за незаконне збагачення – це різниця між офіційними доходами і офіційними витратами. Її має пояснити сам чиновник, який заповнює декларацію. У випадку з Дейдеєм вона пояснювалась тим, що була особа, яка цю різницю нібито позичила подружжю Дейдеїв. А в ході слідства встановлено, що покази не відповідають дійсності. Відтак щодо цієї особи, яка надала неправдиві свідчення щодо позики, за словами директора НАБУ, будуть ухвалювати рішення щодо порушення кримінального провадження через надання завідомо неправдивих показань», - заявив Ситник.

За його словами, представники саме «Народного фронту» взяли на озброєння міф про те, мовляв до справи їхнього депутата Дейдея якимось чином причетний екс-президент Грузії Саакашвілі.

«Я не слідкую за конфліктами, але якщо взяти конкретно цю справу, то це було одне з багатьох розслідувань, яке стосувалось електронного декларування. Коли було задано питання з приводу певного майна, захист висунув версію про надання позики від певної особи. У той же час здобуто докази, які демонструвались на засіданні регламентного комітету ВР. У доказах вказано, що ця особа перед візитом в НАБУ і перед проведенням допиту отримує інструктаж, що саме йому казати в НАБУ, яку саме валюту він нібито позичав. Це все задокументовано, докази надавалися», – акцентував Ситник. 

Як відомо, у понеділок Регламентний комітет Верховної Ради відмовився погоджувати подання прокуратури на притягнення до відповідальності нардепа з фракції «Народного фронту» Євгена Дейдея.

Генеральна прокуратура просила Верховну Раду дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Євгена Дейдея за підозрою у правопорушенні за ч. 3 ст. 368-2 КК України – «незаконне збагачення».

Дейдей підозрюється у набутті у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також у передачі активів іншій особі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: