«Нафтогаз»: мирової угоди з «Газпромом» щодо Стокгольмського арбітражу не буде

«Нафтогаз»: мирової угоди з «Газпромом» щодо Стокгольмського арбітражу не буде

«Нафтогаз» висловив остаточну позицію щодо мирової угоди з «Газпромом»

У «Нафтогазі» заперечують можливість укладання угоди з «Газпромом» щодо рішень Стокгольмського арбітражу, зокрема щодо сплати російською компанією 2,6 млрд доларів.

Про це повідомив головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у Facebook.

«Як ми сказали «Газпрому» на тристоронній зустрічі, мирова угода щодо вже прийнятих рішень арбітражем рішень не є можливою. Це навіть суперечить суті мирових угод — потрібно було про них домовлятися до прийняття остаточного рішення арбітражем», — повідомив Вітренко.

В той же час, він не виключив укладання мирової угоди за новим арбітражним позовом, який «Нафтогаз» подав на «Газпром» у справі про чинні контракти на транзит газу. У них «Нафтогаз» вимагає стягнути з «Газпрому» 12 мільярдів доларів.

«Якщо «Газпром» хоче «мирову угоду» щодо цих нових арбітражних процесів, він може у позасудовому порядку сплатити нам цю компенсацію», — заявив Вітренко.

Він також зазначив, що «Нафтогаз» не припинить стягнення з «Газпрому» заборгованості за рішенням Стокгольмського арбітражу.

«Ніхто рішення арбітражу не відміняв і не зупиняв. Апеляційний суд Швеції тимчасово призупинив тільки примусове стягнення і тільки на території Швеції. Ми розраховуємо, що і це обмеження буде знято найближчим часом», — додав комерційний директор «Нафтогазу».

«Нафтогаз» судиться з «Газпромом» від 2014 року щодо двох великих питань: ціни на російський природний газ і транзит. 

Раніше повідомлялося, що державна компанія «Нафтогаз» не має наміру об’єднувати переговори про продовження транзитної угоди з Росією та можливе укладання мирної угоди з «Газпромом» в межах суперечки у Стокгольмському арбітражі.

Також у «Нафтогазі» заявили, що негайне проведення відокремлення оператора газотранспортної системи зараз неможливе через чинний транзитний контракт з російським «Газпромом».

4 липня «Нафтогаз» повідомив, що Швейцарський суд округу Цуг відновив арешт акцій компаній Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG, які належать російському «Газпрому».

Раніше у Швейцарії судові пристави провели опис майна в офісі компанії, яка будує «Північний потік-2», в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору «Газпрому» з «Нафтогазом України».

Нагадаємо, за підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі «Газпром» винен «Нафтогазу» 2,56 млрд дол.

Читайте також: Росія вручила Клімкіну та Коболєву новий газовий ультиматум

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: