«Нафтогаз» вдруге стягнув з «Газпрому» 9 мільйонів доларів

«Нафтогаз» вдруге стягнув з «Газпрому» 9 мільйонів доларів

Ще 2,1 мільярда доларів «Нафтогаз» стягнув з «Газпрому» у вигляді погашення заборгованості за постачання газу

Загалом за два останні місяця у «Нафтогазі» отримали 18 мільйонів доларів на виконання рішення Стокгольмського арбітражу у справі про транзит та постачання газу. Про це повідомив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

За його словами, ще 2,1 мільярда доларів «Нафтогаз» стягнув у вигляді погашення заборгованості за постачання газу. Загальна ж сума заборгованості «Газпрому» за рішенням арбітражу складає 2,6 мільярда доларів.

Зазначається, що наприкінці 2017 року у рішенні Стокгольмського арбітражу, окрім іншого, йшлося, про те, що Україна має знизити тариф на транзит російського газу до ЄС.

Водночас, оскільки Росія відмовляється визнавати рішення арбітражу (за яким має виплатити Україні понад 4 мільярди доларів компенсації), вона продовжує платити за транзит за старими цінами. Це призводить до виникнення переплат російською компанією за послуги українського транзиту.

«Таким чином, «Нафтогаз» зарахував понад 9 мільйонів доларів переплати за послуги транзиту, надані у серпні, у якості платежу в рамках виконання арбітражного рішення», — повідомляють в Нафтогазі.

Станом на кінець вересня, розмір пені за невиконання Газпромом рішення арбітражу склав 110 мільйонів доларів.

«Нафтогаз» судиться з «Газпромом» з 2014 року щодо двох великих питань: ціни на російський природний газ і транзит.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу «Газпром» повинен доплатити НАК «Нафтогаз» 2,56 мільярда доларів.

16 липня в «Нафтогазі» заявили, що продадуть конфісковані активи Газпрому, якщо не отримають 2,6 мільярда доларів.

Раніше стало відомо, що серед активів «Газпрому», що можуть конфіскувати на користь «Нафтогазу», є акції компанії Nord Stream AG, яка здійснює будівництво та експлуатацію російських газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: