Нардеп розповів, для чого Кремлю козаки в окупованому Криму

Нардеп розповів, для чого Кремлю козаки в окупованому Криму
Дмитро Тимчук

Тимчук: З точки зору керівництва ФСБ, створення альтернативної самооборони – козацьких формувань – себе виправдовує

В окупованому Криму зараз з ініціативи керівництва ФСБ почалося створення козацьких воєнізованих формувань, і причина такого рішення - неадекватність місцевої «самооборони». Про це в інтерв’ю «Главкому» розказав народний депутат, член комітету з питань нацбезпеки, лідер групи «Інформаційний спротив», воєнний експерт Дмитро Тимчук.

«У її представників, які брали участь у спецоперації із захоплення Криму, дуже швидко з’явилися політичні амбіції. Частина з тих, хто керував цією операцією потім опинилися у місцевих органах влади. Однак невдовзі почалися конфлікти між ними і центральним російським керівництвом», - пояснив він.

За словами Тимчука, місцеві з «самооборони» хочуть, щоб з ними рахувалися, вважають, що вони зробили величезний внесок у захоплення Криму, відповідно РФ їм чимось зобов’язана, а ще – що вони добре обізнані із місцевими проблемами і мають право керувати на власний розсуд. Він також нагадав, що Москві це не подобається, «оскільки йдеться передусім про дерибан коштів, які виділяються з російського бюджету».

«Відомо, що Крим зараз живе за рахунок дотацій. Є хороша російська традиція дерибану на всіх рівнях, відповідно, російські чиновники високого та середнього рангів борються за те, щоб контролювати ці потоки. І їм зовсім не потрібні люди, у яких інше бачення. Відповідно, місцева самооборона була «помножена на нуль», а її представники, які мали статус лідерів громадської думки, - нейтралізовані», - зауважив нардеп.

Тимчук додав, що багато хто з лідерів цих формувань зараз перебувають у Росії. «Не знаю, чи за власним бажанням вони виїжджали. З точки зору керівництва ФСБ, створення альтернативної самооборони – козацьких формувань – себе виправдовує», - додав експерт.

Парламентар уточнив, що люди, які служити, а потім звільнилися з силових структур, які демонструють лояльність до окупантів, є основою цього «козацького» формування.

«До того ж, одна справа використовувати проти кримських татар правоохоронців, і геть інша – використовувати із цією метою козаків, які виступають, так би мовити, на рівні громадського руху. Тобто це та сама самооборона, але більш керована»,, - підкреслив Тимчук.

Детальніше читайте в інтерв’ю Дмитра Тимчука «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: