Найвпливовіша жінка планети: Анґела Меркель відзначає сьогодні день народження

Найвпливовіша жінка планети: Анґела Меркель відзначає сьогодні день народження
Ангела Меркель наородилась 17 липня 1954 року у Гамбурзі

Першому німецькому канцлеру-жінці виповнилося 64 роки

Сьогодні, 17 липня, виповнюється 64 років канцлеру Німеччини Анґелі Меркель. Вона стала першою жінкою, яка зайняла пост голови Федерального уряду країни в 2005 році.

Меркель стала «Людиною року» за версією журналу «Тайм» у 2015, та найвпливовішою жінкою планети за версією журналу «Форбс».

kas-merkel_angela-bild-14890-2Ангела Меркель на плакаті ХДС (CDU) 1995 року.

15 листопада 2016 оголосила, що учетверте висуватиметься у канцлери. 7 грудня 2016 року була знову вчетверте обрана лідером ХДС (Християнсько-демократичний союз – ред.), з метою подальшого балотування на пост канцлера. За її кандидатуру проголосували 89,5% учасників партійного з'їзду в Ессені.

В зовнішній політиці Меркель відома своєю беззастережною підтримкою американського курсу, виступаючи за зближення зі США. Вона неодноразово критикувала Герхарда Шредера за «надмірну» дружбу з Володимиром Путіним і заявляла про те, що, в разі обрання канцлером, займе твердішу позицію у відношенні до Росії.

Меркель є послідовним противником прийняття Туреччини в Європейський союз. Найбільше, що вона згодна надати Туреччині, — «привілейоване партнерство». Також у березні 2010 року, після того, як економіка Греції опинилась на межі дефолту, Ангела заявила, що Єврозоні необхідний механізм виключення з неї окремих країн за систематичне порушення правил фінансової стабільності.

У внутрішній політиці вона має намір продовжити курс реформ Герхарда Шредера, однак «іншими способами». Її головна оголошена мета — створення робочих місць і підтримка економіки за рахунок зменшення соціальних допомог.

Під час Уельського саміту НАТО 2014 року Меркель виступила за інтенсивнішу співпрацю між Україною та альянсом. Водночас вона заявила, що «про членство України в НАТО не йдеться».

Меркель підтримала введення санкцій проти Росії на фоні подій на Сході України. У лютому 2015 року Меркель заявила, що Німеччина не постачатиме в Україну зброю і наголосила на потребі мирного вирішення конфлікту на Донбасі. У червні 2015 року Меркель заявила, що конфлікт на Донбасі став екзаменом у відносинах Німеччини й Росії

 Ангела Меркель одружена вдруге, дітей не має. Першим її чоловіком, з яким вона одружилася у 1977 році ще в Лейпцигу, був Ульріх Меркель. Познайомилася з ним на третьому курсі. Розлучилася після переїзду в Берлін після університету (розійшлися у 1981, за рік до офіційного розлучення). Після розлучення залишила його прізвище. Другий чоловік — професор теоретичної і фізичної хімії Університету ім. Гумбольдтів Йоахім Зауер (Joachim Sauer). Почала зустрічатися з ним у 1984 році, коли професор ще був у шлюбі. 30 грудня 1998 року вони одружилися.

Нагадаємо, 11 липня президент США Дональд Трамп запевнив, що має дуже хороші стосунки з Меркель.

Разом з тим президент США назвав Німеччину «повністю залежною» від Росії в енергетичній сфері.

Читайте також


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: