НБУ спростить проведення операцій з обміну валют

НБУ спростить проведення операцій з обміну валют

Нововведення набудуть чинності з 1 липня

Національний банк України з 1 липня спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Про це у вівторок, 12 червня, повідомляє прес-служба НБУ.

«Досі банки повинні були оформлювати два паперові примірники квитанції про здійснення такої операції – один для клієнта, один для зберігання в банку. В подальшому банки зможуть оформлювати квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а і в електронному виді. Відповідно банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі. Також за згодою клієнта банк матиме можливість не оформлювати клієнту паперовий документ», - говориться у повідомленні.

Як зазначається, інші фінансові установи, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформлювати два паперові примірника квитанції та два паперових розрахункових документа, що друкується реєстратором розрахункових операцій (РРО). «В подальшому вони оформлюватимуть для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом – документом, який друкується РРО. Відповідно вони не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції», - заявили у НБУ.

Повідомляється, що при цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менша ніж 150 тис. грн.

Також зазначається, що Національний банк надає можливість банкам та фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

Крім того,  банки та фінансові установи отримають можливість оформлювати звітну документацію з валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа.

«Зазначені зміни затверджено постановою Правління Національного банку України №63 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 7 червня 2018 року. Вони набувають чинності з 1 липня», - заявили в НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України заборонив всім фінансовим установам країни приймати російські банкноту і монету, на яких зображені карта Росії з Кримом та Свято-Троїцький собор у Сімферополі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: