Німецький суд зняв обмеження на доступ «Газпрому» до газопроводу Opal

Німецький суд зняв обмеження на доступ «Газпрому» до газопроводу Opal

Позивачам не вдалося довести незворотної шкоди, який нібито виникав від доступу «Газпрому» до потужностей Opal

Суд Німеччини ухвалив в п'ятницю, що причин для обмеження доступу «Газпрому» до німецького газопроводу Opal немає, відкинувши позов польських компаній. Про це повідомляє Reuters.

Суд Дюссельдорфа, який може опублікувати своє більш докладніше рішення пізніше, повідомив, що позивачам не вдалося довести незворотної шкоди, який нібито виникав від доступу «Газпрому» до потужностей Opal.

У жовтні 2016 року Єврокомісія зняла заборону на можливість використання «Газпромом» потужностей газопроводу Opal, по якому російський газ постачається до Німеччини і Чехії. Але польські компанії PGNiG і PGNiG Supply & Trading оскаржили це рішення через позов в Європейський суд загальної юрисдикції в Люксембурзі, який призупинив рішення Єврокомісії в грудні 2016 року.

Після цього прокачування газу по газопроводу Opal потужністю 36 мільярдів кубометрів на рік скоротилося майже на третину на початку 2017 року.

Минулого тижня суд у Люксембурзі відмовив Польщі і польським компаніям в накладенні обмежувальних заходів, скасувавши своє грудневе рішення.

Таким чином, рішення ЄК про зняття заборони на доступ «Газпрому» до потужностей Opal знову вступило в силу і буде діяти до більш докладнішого рішення.

У п'ятницю Opal Gastransport - оператор Opal - повідомив, що німецький регулятор може зняти на наступному тижні обмеження на прокачку газу по газопроводу, які були тимчасово введені 30 грудня 2016 року.

«Газпром» заявив в п'ятницю, що рішення німецького суду про відсутність причин для обмеження доступу до потужностей Opal дозволить російському концерну брати участь в аукціонах і бронювати потужності газопроводу.

Польща виступає проти планів Москви подвоїти експорт газу до Німеччини через будівництво трансбалтійського газопроводуу «Північний потік-2». На «Газпром» доводиться близько третини споживаного в Європі газу, і його діючий газопровід «Північний потік» пов'язаний з Opal, який прокладений на сході Німеччини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: