Новим генерал-губернатором Канади стала жінка-астронавт

Новим генерал-губернатором Канади стала жінка-астронавт
Джулі Пайєт брала участь у двох місіях до Міжнародної космічної станції

Джулі Пайєт знає шість мов і стала першою канадкою, яка побувала на борту Міжнародної космічної станції

У Оттаві відбулася церемонія інавгурації нового генерал-губернатора Канади, який офіційно представлятиме у цій країні королеву Великої Британії й буде де-юре главою держави.

На дану відповідальну посаду було призначено колишню астронавтку Джулі Пайєт, повідомляє «Укрінформ».

«У зв’язку із цією знаковою подією, гармати поблизу будівлі федерального парламенту Канади двічі зробили залп по 21 пострілу, і над містом пролетіли дві пари винищувачів Військово-повітряних сил Канади. Новопризначений генерал-губернатор також проінспектувала почесну варту», - зазначає видання .

Згідно із визначеною процедурою, генерал-губернатор Канади призначається главою Британського Королівства за порадою чинного прем'єр-міністра країни. 

53-річна Джулі Пайєт за освітою є комп’ютерним інженером, але у 1992 році була відібрана серед 5330 охочих і стала космонавтом. За свою космічну кар’єру брала участь у двох місіях до Міжнародної космічної станції і працювала головним астронавтом Космічного агентства Канади. Нині вона залучена до багатьох громадських проектів. Уродженка Монреалю Пайєт знає шість мов і стала першою канадкою, яка побувала на борту МКС.

Відповідно до конституції Канади, генерал-губернатор має дуже широкі повноваження. Він або вона приймає присягу у прем'єр-міністра та членів його кабінету, має право розпускати парламент та оголошувати вибори, а також затверджує усі закони. Однак на практиці переважно виконує представницькі функції.  

З вересня 2010 року обов'язки генерал-губернатора Канади виконував Девід Джонстон, який до призначення був відомим академіком. 

На цій посаді Пайєт не стане першою жінкою, адже до неї цю відповідальну роль вже тричі виконували жінки.

«Главком» у вересні також повідомляв, що американку українського походження Вікторію Спартц обрали новим сенатором штату Індіана у США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: