Новий президент Південної Кореї шукає порозуміння із Путіним по КНДР

Новий президент Південної Кореї шукає порозуміння із Путіним по КНДР
Мун Чже Ін

Мун Чже Ін сподівається, що Росія відіграє конструктивну роль в тому, щоб Північна Корея припинила ядерні провокації

Обраний президент Південної Кореї Мун Чже Ін закликав президента Росії Володимира Путіна відіграти «конструктивну роль» у врегулюванні напруженості з Північною Кореєю в зв’язку з погрозами застосування ядерної зброї. Адміністрація Муна 12 травня повідомила, що південнокорейський лідер провів з президентом Путіним телефонну розмову, що тривала 20 хвилин, і йшлося про те, що рішення проблеми стримування ядерної загрози з боку Північної Кореї буде сприяти збільшенню співпраці між Сеулом і Москвою.

«Ми сподіваємося, що Росія відіграє конструктивну роль в тому, щоб Північна Корея припинила ядерні провокації і пішла шляхом денуклеаризації», – сказав Мун Путіну.

У заяві президента Південної Кореї також зазначається, що, за словами Муна, Росія готова відіграти «продуктивну» роль в ослабленні напруженості.

Мун сказав, що хотів би оживити багатосторонні переговори, спрямовані на денуклеаризацію Північної Кореї, за участю США, Китаю, Японії, Росії, Північної і Південної Кореї. Переговори були припинені в 2008 році після того, як Північна Корея провела запуск ракети.

Прес-служба президента Республіки Корея повідомила, що Мун висловив Путіну надію, що обидві країни зможуть співпрацювати в розвитку Східної Азії, включаючи продовження газопроводу з Сибіру в Південну Корею.

Мун також повідомив, що найближчим часом направить спецпосланця в Росію. Лідери двох країн планують зустрітися в Німеччині в липні.

У короткій заяві Кремля йдеться про те, що Путін наголосив на «важливості пошуку шляхів політичного та дипломатичного вирішення кризи».

Хоча Сполучені Штати є найбільшим союзником Південної Кореї, Державний департамент США заявив, що Вашингтон відкритий для переговорів з Північною Кореєю лише в тому випадку, якщо Пхеньян «припинить всі свої незаконні дії і агресивну поведінку в регіоні». Ця вимога Вашингтона для переговорів із Пхеньяном набагато суворіша, ніж вимоги Сеула.

10 травня обраний новим президентом Південної Кореї Мун Чже Ін склав присягу і офіційно вступив на посаду. У своїй першій промові 64-річний політик сказав, що негайно діятиме для «вирішення кризи безпеки» на Корейському півострові.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: