Опозиція у Вірменії оголосила про початок революції

Опозиція у Вірменії оголосила про початок революції
Глава партії «Громадський договір» у Вірменії Нікол Пашинян

Учасники акцій протестують проти кандидатури екс-президента Вірменії Сержа Саргсяна на пост глави уряду і змін до конституції

Лідер парламентської фракції «Елк» і глава партії «Громадський договір» у Вірменії Нікол Пашинян заявив про початок Оксамитової революції. Про це він заявив у вівторок, 17 квітня, під час виступу на площі Франції, передають «Новини Вірменії». 

«Офіційно заявляю - у Вірменії склалася революційна ситуація, і я сьогодні оголошую про початок народної мирної оксамитової революції», - заявив Пашинян.

За його словами, зараз у багатьох містах Вірменії проходять акції протесту  (Гюмрі, Ванадзоре і Іджеване). Він висловив думку, що необхідно «продовжувати боротьбу» і діяти за принципом «відкритих рук», виключити будь-яке застосування сили щодо сил правопорядку, але водночас паралізувати роботу всіх держструктур.

«Ми зараз проведемо ходу до будівель державних структур для блокування їх роботи, будемо проводити сидячі страйки всередині або зовні будівель», - закликав він.

Зазначимо, що на даний момент у Національному зборах проходить спеціальне засідання парламенту, де має відбутися голосування за кандидатуру прем'єр-міністра Вірменії. 

В Єревані акція протесту почалася через конституційну реформу, згідно з якою була змінена форма правління: країна замість президентської республіки стала парламентською. Ключовою персоною в країні стає прем'єр-міністр, на посаду якого претендує екс-президент Серж Саргсян. Саме через його дії та кандидатуру і почалися протести. 

Правляча Республіканська партія Вірменії 14 квітня висунула на пост прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який з 2008 по 2018 роки обіймав посаду президента.

16 квітня у Єревані через зіткнення демонстрантів з поліцією госпіталізували 46 людей, 6 з них – правоохоронці.

17 квітня поліція Єревану блокувала проспект Баграмяна, де розташована будівля парламенту Вірменії, стягнула водомет і бронетехніку.

Також 17 квітня близько тридцяти учасників протестного руху доставлені у відділення поліції. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: