Переселенці з Донецька виграли суд у Росії, яка має компенсувати 105 тис. євро моральної шкоди

Переселенці з Донецька виграли суд у Росії, яка має компенсувати 105 тис. євро моральної шкоди
Російські найманці на Донбасі

Сім’я донеччан Галицьких вимушено переїхала жити до Рівного через військову агресію Росії на сході України

Рівненський міський суд задовольнив позов сім’ї переселенців з Донецька Геннадія, Тетяни і Дмитра Галицьких до Росії з відшкодування моральної шкоди, завданої збройною агресією проти України.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 11 січня.

Позивачі зазначили, що до початку збройної агресії Російської Федерації та подальшої незаконної окупації частини території Донецької області вони проживали в Донецьку на проспекті Київському і вели повноцінне життя. Глава сім’ї керував ТзОВ «Будівельна компанія «Капітель-Т», що здійснювало свою діяльність на території міста.

За їхніми словами, 11 травня 2014 року у Донецьку було проведено так званий референдум щодо визначення статусу Донецької області. Цей захід проводився поспіхом, так звані бюлетені були надруковані на звичайних принтерах або скопійовані, не містили жодних захисних елементів. Спостерігачі будь-яких незалежних чи правозахисних організацій під час проведення псевдореферендуму були відсутні. При цьому, сім’я Галицьких не брала участі у «референдумі».

У травні 2014 року до Донецька прибуло багато озброєних людей у військовій формі. На бойовій техніці, що курсувала містом та використовувалася збройними формуваннями РФ. Пізніше розпочалися систематичні обстріли зі сторони російських збройних формувань по об’єктах соціальної інфраструктури міста, адміністративних будівлях та житлових кварталах.

Через систематичні обстріли міста, зазначають позивачі, розпочалися проблеми із поставками продуктів харчування у продовольчі магазини міста, як наслідок - проблеми із купівлею продуктів першої необхідності.

Проживання на окупованій території Донецької області внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України стало неможливим через наявність реальної загрози для життя та здоров’я всієї їх родини. Тому Галицькі змушені були переїхати до Рівного, де довелося пристосовуватися до нових життєвих умов та займатися працевлаштуванням.

Суд врахував характер та обсяг завданих позивачам моральних страждань позивачів, які полягають у порушенні налагодженого способу життя та змушення сім’ї Галицьких докладати зусиль для досягнення звичного життя, і призначив розмір компенсації за заподіяну моральну шкоду на суму 1,13 млн грн або 35 тис. євро для кожного. Усю моральну шкоду має виплатити Росія.

Між іншим, рівненський суд неодноразово сповіщав Посольство Російської Федерації про розгляд справи. Однак представники  відповідача не з’явилися до суду і не надсилали жодних заяв чи клопотань.

Як повідомляв «Главком», у липні 2018 року Хмельницький міськрайонний суд присудив стягнути з Російської Федерації по 10 тис. євро на користь Юлії Горбунової та її малолітнього сина, які вимушено покинули селище Краснодон Луганської області. Вони покинули своє житло через негативні наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасову окупацію та повсюдні прояви насильства на тимчасово окупованій території України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: