Після заяви міністра Черниша про вплив Росії на балканські країни хакери зламали сайт

Після заяви міністра Черниша про вплив Росії на балканські країни хакери зламали сайт

У МТОТ вважають, що для хакерських атак могли бути задіяні спецслужби Російської Федерації

На сайт Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) 2-3 листопада була здійснена хакерська атака.

Про це у вівторок, 6 листопада, повідомляє прес-служба міністерства.

Зазначається, що внаслідок хакерської атаки невідомі отримали доступ до панелі керування сайтом.

«Використовуючи можливості панелі керування, були модифіковані деякі сторінки сайту МТОТ для розповсюдження спам-контенту. Наразі атаку вдалось зупинити. Доступ до панелі керування сайту обмежено, модифіковані сторінки відновлені до останньої збереженої версії. Проводиться аналіз втраченої інформації», - заявили в міністерстві.

Повідомляється, що це вже не перші спроби зловмисників. Протягом кількох місяців хакери неодноразово намагалися зламати паролі до акаунтів у соціальних мережах відомства.

«За попередніми оцінками фахівців, нещодавні зловмисні дії були пов’язані із заявами міністра МТОТ, які він зробив 1 листопада під час візиту до Боснії та Герцеговини, а для вказаних хакерських атак могли бути задіяні спецслужби Російської Федерації», - зазначили в МТОТ.

Під час спілкування з провідними балканськими та європейськими ЗМІ, як повідомили у прес-службі міністерства, глава МТОТ Вадим Черниш заявив: «Росія втручається у внутрішні справи багатьох країн, особливо на Балканах. Для цього використовується історія, економіка і культура: через них РФ хоче змінити ситуацію і політичні настрої ряду європейських країн. Наприклад, у військовій доктрині РФ йдеться про руйнування політичних союзів».

Окрім цього, як зазначається, в інтерв’ю провідним європейським мас-медіа міністр акцентував увагу на тому, що всі балканські країни, в тому числі Боснія і Герцеговина, є цільовими країнами для російського впливу.

«Я знаю, що є намагання різних російських компаній домінувати з політичних мотивів на ринках балканських країн. Тобто Росія використовує економічні засоби для досягнення своєї політичної мети. Ми це бачили в Македонії, Чорногорії та інших балканських країнах. Я переконаний, що Російська Федерація намагається здійснювати  вплив на всі країни цього регіону. Враховуючи український досвід, можемо сказати, що економічні та інші відносини дуже часто використовується РФ не з економічною, а з політичною метою. І я радив би всім замислюватись над цим, перед тим, як аналізувати інформацію не тільки в секторі безпеки, але й в інших галузях», – підкреслив Черниш, якого цитує прес-служба МТОТ.

Повідомляється, що також в рамках візиту було підписано спільну заяву між уповноваженими представниками України та Боснії і Герцеговини: міністром Вадимом Чернишем та заступником міністра зовнішньої торгівлі та економічних відносин Боснії і Герцеговини Мато Франжичевичем, в якій йдеться про підтвердження спільного бажання подальшого розвитку двостороннього економічного співробітництва в сферах туризму, транспорту, енергетики, агробізнесу на основі взаємної вигоди, що сприятиме стабільності та процвітанню обох країн.

«Невдовзі після публікації на сайті МТОТ інформації про візит міністра англійською мовою, розпочалися спроби злому та блокування роботи сайту», - зауважили у міністерстві.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що підконтрольне йому відомство щотижня мінімум раз атакують кібертерористи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: