Польський суд визнав неконституційними поправки в «антибандерівському законі»

Польський суд визнав неконституційними поправки в «антибандерівському законі»

Трибунал визнав незаконним термін «Східна Малопольща» (західна частина України)

Суд у Польщі визнав неконституційними поправки в законі про Інститут Національної пам’яті. У них йшлося про «злочини українських націоналістів».

Трибунал постановив, що в уставі не чітко окреслено, як треба розуміти поняття «українські націоналісти». Згідно з рішенням суду, автор цих поправок має доопрацювати цей закон.

Також трибунал визнав незаконним термін «Східна Малопольща» (західна частина України).

Президент України Петро Порошенко привітав рішення польського суду та подякував президенту Польщі Анджею Дуді, який просив переглянути поправки.

У законі про «Інститут національної пам’яті» Польщі передбачалася кримінальна відповідальність для людей, які говорять про «польські концтабори» чи заперечують «злочини українських націоналістів». Однак як саме треба трактувати та виокремлювати українських націоналістів та їхні «злочини», у законі не конкретизувалося. На думку польської влади, такий закон допоміг би уникнути «фальсифікації історії». Україна висловила невдоволення з приводу ухвалення закону, заявивши, що у Польщі історію політизують.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав відхилити прийнятий Польщею закон про «заборону бандерівської ідеології», адже на його думку він непропорційно обмежує свободу висловлення поглядів. 

Зазначимо, що влітку президент Польщі підписав зміни до «антибандерівського закону». Водночас тоді повідомлялося, що Україна не задоволена змінами в «антибандерівському законі» Польщі.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: