Полтавська облрада проголосувала за договір про розмежування повноважень з центральною владою

Полтавська облрада проголосувала за договір про розмежування повноважень з центральною владою
Фото np.pl.ua

Депутати підготували зміни до чинних законів для переходу до договірних відносин з центральною владою

В ході сесії Полтавської обласної ради депутати більшістю голосів прийняли звернення до Президента та Прем'єр-міністра з вимогою підписати договір про розмежування повноважень між місцевою і центральною владою, повідомляється на офіційному сайті ради.

Таке рішення підтримали 48 депутатів з 84. Фракції «Батьківщина» і «Радикальна партія» проголосували за рішення в повному складі. Звернення також підтримали 5 депутатів від БПП. Звернення «Про необхідність укладення договорів про розмежування повноважень між Кабміном, ОДА та обласними радами» представив глава фракції «Батьківщина» Андрій Симонов: «Ми пропонуємо звернутися до центральної влади з вимогою чіткого розподілу повноважень між органами місцевої влади і Кабінетом міністрів. Це дозволить краще задіяти потенціал місцевих рад різних рівнів у формуванні державних програм, бюджетів і багатьох інших питань». Глава облради Олександр Біленький вже підписав дане рішення.

У зверненні депутатів, зокрема, зазначається: «Ми, депутати Полтавської обласної ради, уповноважені представники територіальних громад області, висловлюємо стурбованість непослідовністю і низькими темпами реформ влади. Незважаючи на прийнятий Президентом і Урядом курс на реформування місцевого самоврядування, справжньої реформи так і не відбулося». Полтавські депутати скаржаться, що влада не хоче дослухатися до їхньої думки при формуванні важливих державних програм. «Це позбавляє повноважних представників місцевих громад можливості донести думку суспільства до центральних органів влади», - підкреслили депутати. Народні обранці відзначають, що адміністративно-територіальна одиниця повинна брати на себе більше відповідальності за власне соціально-економічний і культурний розвиток.

У резолютивній частині звернення зазначається: «З огляду на викладене, пропонуємо: розглянути питання переходу до договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для розмежування повноважень і реформування місцевого самоврядування». На думку депутатів такий підхід дозволить «врахувати специфіку кожної окремої області» при формуванні регіональної політики. Також депутати підготували зміни до чинних законів для переходу до договірних відносин з центральною владою. У зверненні наголошується, що центральна влада повинна погоджувати всі зміни законодавства з обласною радою і місцевою громадою. Коментуючи підсумки голосування, депутат облради від «Укропа» Наталія Макаруша зазначила: «Це хороша ініціатива. Наша робота була б більш ефективна, якщо б рішення приймалися безпосередньо на місцях».

Нагадаємо раніше відразу 5 обласних рад України виступили на підтримку договірних відносин з центром. Рішення Одеської облради підтримали Житомирський, Кіровоградський, Хмельницький та Івано-Франківська облради. Пізніше Івано-Франківська міськрада також зажадав від влади підписати угоду про розділення повноважень. Президент України Петро Порошенко, коментуючи рішення рад, запевнив, що «ніяких договірних відносин не буде». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: