Порошенко підписав закон про статус зниклих безвісти

Порошенко підписав закон про статус зниклих безвісти
Петро Порошенко підписав закон щодо зниклих безвісти українців

Відповідно до документу, створюється Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти

Президент України Петро Порошенко підписав закон про правовий статус осіб, зниклих безвісти. Про це сказано у повідомленні прес-служби голови держави.

Зокрема, документ визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти. Очікується, що він забезпечить регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їхніх родичів.

Документ спрямований на імплементацію міжнародних договорів із міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини щодо захисту осіб, зниклих безвісти, та їхніх родичів, учасницею яких є Україна.

У законі визначені основні повноваження та завдання Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що є постійно діючим дорадчо-консультативним органом при Кабінеті міністрів, а саме порядок її утворення, перелік органів, представники яких включаються до Комісії.

Відповідно до документу, створюється Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти - електронна база даних, що міститиме відомості про осіб, зниклих безвісти, інформацію про невпізнані останки, а також про наявність чи відсутність рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими. У законі визначається структуру реєстру, порядок внесення відомостей та надання інформації з нього тощо.

Очікується, що реалізація закону дозволить забезпечити належний правовий захист таких осіб та їхніх родичів, а також врегулювати питання їх розшуку відповідно до стандартів міжнародного гуманітарного права, міжнародного права людини та рекомендацій Ради Європи.

Закон набирає чинності з дня, наступного після дня його опублікування.

12 липня народні депутати схвалили в другому читанні законопроект №5435 про правовий статус осіб, зниклих безвісти, його підтримали 238 депутатів ВР.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: